skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kalmary z cebulą i marchewką? Zacznijmy od przygotowania tuszy kałamarnicy. Należy go najpierw rozmrozić, ponieważ najczęściej leżą w zamrażarce.
Krok 2:
A po drugie, Wyczyść, wyjmując wnętrze, grzbiet i usuwając filmy. Wystarczy zanurzyć we wrzącej wodzie na sekundę lub przytrzymać w niej tuszę, a film chitynowy można łatwo usunąć.
Krok 3:
Następnie pokrój zwłoki kałamarnicy na grube pierścienie.
Krok 4:
Marchew jest jednym z głównych składników tego dania. Należy go umyć, obrać, ponownie spłukać i po osuszeniu ustawić w dowolnym formacie.
Krok 5:
Cebula to kolejny kluczowy składnik tego przepisu. Po oczyszczeniu cebuli ze skórki, umyciu i osuszeniu posiekaj ją na pół pierścienia.
Krok 6:
Możesz umieścić patelnię (lub patelnię, rondel) na gazie, a gdy się rozgrzeje, wlej do niej olej – tak, aby pokrył całą powierzchnię. Najpierw wyślemy tutaj łuk.
Krok 7:
Gdy cebula stanie się lekko przezroczysta, dodaj tutaj marchewkę. Właściwie, jeśli ilość składników jest niewielka, możesz wszystko usmażyć razem.
Krok 8:
Po duszeniu warzyw przez 5 minut wyślemy do nich krążki kałamarnicy.
Krok 9:
Najpierw gotuj na średnim ogniu, a następnie przykryj pokrywką, gotuj na małym 5 minut. Sól i pieprz na koniec, minutę przed wyłączeniem. Nie zapomnij wymieszać wszystkiego
i więcej porad:
kałamarnice można rozmrażać nawet pod bieżącą gorącą wodą.
istnieją dwa sposoby patroszenia tuszy-wyjmowanie wszystkiego w środku palcem lub odwracanie tuszy na lewą stronę. Najważniejsze, aby nie zapomnieć o wyjęciu grzbietu!
Format krojenia kałamarnicy może być inny, powiedzmy, słomką, a nie pierścieniami.
aby danie na wyjściu miało bardziej reprezentacyjny wygląd, zaleca się krojenie komponentów w jednym lub zbliżonym do ogólnego formatu. Ale możesz zetrzeć warzywa na grubej tarce.
do głównych składników dla odmiany można dodać pomidora, śmietanę i inne warzywa.
pamiętaj, że nie możesz gotować kalmarów przez długi czas, w przeciwnym razie będą twarde.
sok powstały w procesie duszenia może być podlewany kalmarami i dodatkami, będą bardziej soczyste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g