kalmary z marchewką i cebulą

pyszne drugie danie, sałatka, przekąska w dni powszednie i święta. To danie idealnie wpasuje się w twoją dietę, ponieważ jest zdrowe i będzie połączone z każdym neutralnym dodatkiem, takim jak, powiedzmy, ryż, tłuczone ziemniaki itp. Możesz traktować nie tylko domowe – kalmary z marchewką i cebulą ozdobią również menu świątecznego stołu.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 13 % 3 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kalmary z cebulą i marchewką? Zacznijmy od przygotowania tuszy kałamarnicy. Należy go najpierw rozmrozić, ponieważ najczęściej leżą w zamrażarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    A po drugie, Wyczyść, wyjmując wnętrze, grzbiet i usuwając filmy. Wystarczy zanurzyć we wrzącej wodzie na sekundę lub przytrzymać w niej tuszę, a film chitynowy można łatwo usunąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój zwłoki kałamarnicy na grube pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchew jest jednym z głównych składników tego dania. Należy go umyć, obrać, ponownie spłukać i po osuszeniu ustawić w dowolnym formacie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebula to kolejny kluczowy składnik tego przepisu. Po oczyszczeniu cebuli ze skórki, umyciu i osuszeniu posiekaj ją na pół pierścienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz umieścić patelnię (lub patelnię, rondel) na gazie, a gdy się rozgrzeje, wlej do niej olej – tak, aby pokrył całą powierzchnię. Najpierw wyślemy tutaj łuk.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy cebula stanie się lekko przezroczysta, dodaj tutaj marchewkę. Właściwie, jeśli ilość składników jest niewielka, możesz wszystko usmażyć razem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po duszeniu warzyw przez 5 minut wyślemy do nich krążki kałamarnicy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Najpierw gotuj na średnim ogniu, a następnie przykryj pokrywką, gotuj na małym 5 minut. Sól i pieprz na koniec, minutę przed wyłączeniem. Nie zapomnij wymieszać wszystkiego

i więcej porad:

kałamarnice można rozmrażać nawet pod bieżącą gorącą wodą.

istnieją dwa sposoby patroszenia tuszy-wyjmowanie wszystkiego w środku palcem lub odwracanie tuszy na lewą stronę. Najważniejsze, aby nie zapomnieć o wyjęciu grzbietu!

Format krojenia kałamarnicy może być inny, powiedzmy, słomką, a nie pierścieniami.

aby danie na wyjściu miało bardziej reprezentacyjny wygląd, zaleca się krojenie komponentów w jednym lub zbliżonym do ogólnego formatu. Ale możesz zetrzeć warzywa na grubej tarce.

do głównych składników dla odmiany można dodać pomidora, śmietanę i inne warzywa.

pamiętaj, że nie możesz gotować kalmarów przez długi czas, w przeciwnym razie będą twarde.

sok powstały w procesie duszenia może być podlewany kalmarami i dodatkami, będą bardziej soczyste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy