skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tkemali z żółtej śliwki wiśniowej? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Śliwka wiśniowa pasuje do każdego rozmiaru. Dodaj przyprawy do smaku. Jeśli masz suszone zioła koperkowe, pietruszkę bazylia, majeranek można dodać. Jeśli ząbki czosnku są małe-weź 4-5 sztuk. przygotuj słoiki o łącznej objętości 0,8 litra.
Krok 2:
Posortuj śliwkę wiśniową, usuń ogony, zanieczyszczenia i dokładnie spłucz w kilku wodach. Rozbij kilka owoców i sprawdź, czy nie ma robaków. Jeśli tak , posortuj wszystkie śliwki wiśniowe, wybierz czyste i usuń kości. Jeśli nie, gotuj w całości.
Krok 3:
Przygotuj naczynia do gotowania: najlepiej, jeśli jest to garnek z grubym dnem-tkemali się w nim nie przypali. Włóż do niego śliwkę wiśniową, rozgnieć trochę, aby sok poszedł.
Krok 4:
Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować przez 20 minut.
Krok 5:
Jeśli ugotowałeś śliwkę wiśniową bez pestek, pomiń ten krok. Przełóż śliwkę wiśniową do durszlaka lub sita i ściśnij, oddzielając nasiona.
Krok 6:
Włóż śliwkę wiśniową do rondla i zmiksuj, aż będzie gładka za pomocą blendera. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
Krok 7:
Dodaj sól, cukier i przyprawy. Spróbuj, jeśli jest zbyt kwaśny - dodaj trochę cukru, aż uzyskasz pożądany smak. Obierz i opłucz czosnek, posiekaj nożem lub prasą. Dodaj czosnek do tkemali, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 8:
Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki. W cienkim strumieniu wlewam wrzącą wodę na dno słoika, około 1/4. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody i puszka jest gotowa. Małe słoiki z pokrywkami gotowałem przez 10 minut. Rozłóż tkemali w słoikach i zwiń. Po umieszczeniu słoików na pokrywkach zawiń je i pozostaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień. Przechowywać w chłodnym miejscu.
po zrobieniu tkemali na zimę rozwiązuje się pytanie, co zrobić z bogatymi zbiorami śliwki wiśniowej. Tkemali świetnie nadaje się do dań mięsnych i ryb.
przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj warzywa, nawet jeśli je obierasz
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców i zieleni
- pozbądź się zgniłych produktów
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 27 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g