pilaw z piersi kurczaka

nigdy nie próbowałeś pilawu w doniczce? Czas zacząć! Ten przepis oczywiście nie jest klasycznym pilawem, ale także bardzo smacznym i satysfakcjonującym daniem, które pozwoli Ci spojrzeć na znajomy i od dawna znany przepis o tej nazwie w inny sposób.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 50 % 19 g
187 kcal
IG: 16 / 84 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw z piersi kurczaka w garnku? Pokrój pierś kurczaka na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś mięso do garnka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż posortuj i spłucz w kilku wodach, aż będzie przezroczysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ryż do garnka z mięsem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przyprawy, sól, pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz marchewki, pokrój w paski lub zetrzyj na grubej tarce. Cebulę obrać i posiekać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najpierw usmaż marchewki na oleju roślinnym. Zrób średni ogień, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cebulę do marchewki i wszystko wymieszaj. Podsmaż warzywa, mieszając, aż będą miękkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotowe smażenie warzyw do garnka na mięso i ryż.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij ryż wodą w ilości: na 1 łyżkę ryżu - 2,5 łyżki wody.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj kawałek masła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj garnek pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Następnie zmniejsz ogień do 120 stopni i gotuj pilaw przez kolejne 30 minut. Podawaj danie bezpośrednio w garnku!

pilaw można gotować na różne sposoby, ale nawet według tego samego przepisu wszystkie gospodynie domowe mają inny pilaw. Co tam mówić o wszystkich! Weźmy na przykład konkretnie mnie. Mogę zrobić ten sam pilaw trzy razy z tych samych produktów, ale za każdym razem wychodzi z innym smakiem - nie gorzej, nie lepiej, tylko z innym. Ta historia przypomina mi historię z klasycznym barszczem, kiedy za każdym razem z jakiegoś powodu wychodzi inaczej niż poprzedni. Zastanawiam się, jak wypadnie z tym daniem. Ugotowałem go po raz pierwszy, zapamiętałem smak, kiedy zrobią więcej, porównam wynik, nawet najbardziej interesujący! Mówiąc o tym, jak gotować pilaw z piersią, dowiedziałem się od mojego sąsiada, który kiedyś mnie nim zafundował. Jeśli mówimy o samym daniu, podobało mi się połączenie delikatnej piersi z kurczaka, ryżu i smażenia, które gotowaliśmy Nie w klasyczny sposób, razem z mięsem (jak przy gotowaniu zwykłego pilawu), ale osobno. Masło również ładnie pasowało do tego pilawu. Mówiąc najprościej, nie jestem rozczarowany moim nowym doświadczeniem, wręcz przeciwnie!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy