skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw z piersi kurczaka w garnku? Pokrój pierś kurczaka na małe kawałki.
Krok 2:
Przenieś mięso do garnka.
Krok 3:
Ryż posortuj i spłucz w kilku wodach, aż będzie przezroczysty.
Krok 4:
Wlej ryż do garnka z mięsem.
Krok 5:
Dodaj przyprawy, sól, pieprz.
Krok 6:
Obierz marchewki, pokrój w paski lub zetrzyj na grubej tarce. Cebulę obrać i posiekać.
Krok 7:
Najpierw usmaż marchewki na oleju roślinnym. Zrób średni ogień, wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj cebulę do marchewki i wszystko wymieszaj. Podsmaż warzywa, mieszając, aż będą miękkie.
Krok 9:
Przenieś gotowe smażenie warzyw do garnka na mięso i ryż.
Krok 10:
Napełnij ryż wodą w ilości: na 1 łyżkę ryżu - 2,5 łyżki wody.
Krok 11:
Dodaj kawałek masła.
Krok 12:
Przykryj garnek pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Następnie zmniejsz ogień do 120 stopni i gotuj pilaw przez kolejne 30 minut. Podawaj danie bezpośrednio w garnku!
pilaw można gotować na różne sposoby, ale nawet według tego samego przepisu wszystkie gospodynie domowe mają inny pilaw. Co tam mówić o wszystkich! Weźmy na przykład konkretnie mnie. Mogę zrobić ten sam pilaw trzy razy z tych samych produktów, ale za każdym razem wychodzi z innym smakiem - nie gorzej, nie lepiej, tylko z innym. Ta historia przypomina mi historię z klasycznym barszczem, kiedy za każdym razem z jakiegoś powodu wychodzi inaczej niż poprzedni. Zastanawiam się, jak wypadnie z tym daniem. Ugotowałem go po raz pierwszy, zapamiętałem smak, kiedy zrobią więcej, porównam wynik, nawet najbardziej interesujący! Mówiąc o tym, jak gotować pilaw z piersią, dowiedziałem się od mojego sąsiada, który kiedyś mnie nim zafundował. Jeśli mówimy o samym daniu, podobało mi się połączenie delikatnej piersi z kurczaka, ryżu i smażenia, które gotowaliśmy Nie w klasyczny sposób, razem z mięsem (jak przy gotowaniu zwykłego pilawu), ale osobno. Masło również ładnie pasowało do tego pilawu. Mówiąc najprościej, nie jestem rozczarowany moim nowym doświadczeniem, wręcz przeciwnie!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g