gulasz z ziemniakami

bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie na pewno ci się spodoba! Gulasz pokochałam po wakacjach spędzonych na Węgrzech, chociaż to tradycyjne węgierskie danie jest szeroko rozpowszechnione w Rosji i na Ukrainie. Ale to na Węgrzech kupiłem prawdziwą węgierską paprykę, bez której nie można sobie wyobrazić tego dania. A teraz cieszę się z mojej rodziny najbardziej, co jest z prawdziwym węgierskim gulaszem (nawiasem mówiąc, węgierska nazwa Dania brzmi jak "guyash"). To danie jest szczególnie dobre na stole w długie syberyjskie zimy.
breikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 56 % 10 g
82 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

gotowanie gulaszu jest szybkie i wcale nie jest trudne..
wołowinę myjemy i kroimy na małe kawałki. Robimy to samo z ziemniakami, po oczyszczeniu ich ze skórki. Wszystko solimy do smaku.
w gorącym oleju roślinnym dobrze smażyć mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Dodaj do mięsa i smaż na złoty kolor.
dodaj paprykę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Wlej wino, włóż liść laurowy, posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
rozłóż kawałki ziemniaków i drobno posiekaną paprykę na wierzchu. Dusimy bardzo mało, ziemniaki nie powinny się gotować.
gulasz należy podawać bardzo gorąco, to znaczy od razu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal / 100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal / 100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy