gulasz z ziemniakami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
gotowanie gulaszu jest szybkie i wcale nie jest trudne..
wołowinę myjemy i kroimy na małe kawałki. Robimy to samo z ziemniakami, po oczyszczeniu ich ze skórki. Wszystko solimy do smaku.
w gorącym oleju roślinnym dobrze smażyć mięso na złoty kolor ze wszystkich stron. W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Dodaj do mięsa i smaż na złoty kolor.
dodaj paprykę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Wlej wino, włóż liść laurowy, posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
rozłóż kawałki ziemniaków i drobno posiekaną paprykę na wierzchu. Dusimy bardzo mało, ziemniaki nie powinny się gotować.
gulasz należy podawać bardzo gorąco, to znaczy od razu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal / 100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal / 100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g