serca z kurczaka w sosie śmietanowym

delikatne serca z kurczaka w bardzo prostym kremowym sosie! Wiele gospodyń domowych nie docenia podrobów. Ale z ich pomocą możesz przygotować bardzo smaczne i proste dania. Serca z kurczaka przygotowane według tego przepisu są delikatne i aromatyczne. Można je podawać z prawie każdym dodatkiem.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 8 % 2 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Serca z kurczaka lepiej kupować świeże lub schłodzone, ponieważ ten podroby bardzo źle toleruje zamrażanie, co źle wpływa na smak i konsystencję produktu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz serca kurczaka pod bieżącą wodą i lekko osusz w durszlaku, nadmiar wody w naczyniu nie jest potrzebny. Możesz od razu zacząć z nimi pracować, ponieważ wszystkie składniki tych podrobów są jadalne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ale nadal polecam je obrać, aby danie było delikatniejsze i smaczniejsze. Usuń pasma włókien, odetnij tłuszcz (aby danie stało się jeszcze bardziej dietetyczne), Usuń skrzepy krwi i duże naczynia. Cienkie filmy nie muszą być usuwane, w wyniku obróbki cieplnej zostaną ugotowane i będą jadalne. Ponownie opłucz serca pod wodą, co usunie przypadkowo nadmiar składników.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, opłucz ją pod wodą i pokrój w półpierścienie. Lubię, gdy cebula jest wyczuwalna w naczyniu, jednak można ją pokroić w kostkę. Posiekaną cebulę przełożyć na patelnię i lekko podsmażyć do miękkości. Lepiej nie rozgotować cebuli, ponieważ wpłynie to w przyszłości na kolor kremowego sosu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do smażonej cebuli na patelni dodaj obrane serca kurczaka i smaż przez 10 minut, mieszając. W tym czasie serca powinny uzyskać szary odcień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gorącą wodę na patelnię, aby nie zakłócać reżimu temperaturowego przygotowywanego naczynia. Ilość wody w składnikach jest podana na podstawie obliczeń mojej patelni, ale wody nie powinno być za dużo, a wręcz przeciwnie, za mało. Koncentrując się na swoich naczyniach, możesz potrzebować innej ilości wody. Woda powinna lekko przykryć serca kurczaka. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj serca przez 30 minut na małym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    5 minut przed końcem gotowania pieprz i sól serca, wlej 20% śmietany i zagotuj naczynie. Gotuj przez kolejne 5 minut bez przykrycia, aby śmietana trochę zgęstniała.

śmietanka mleczna może również wybrać inną zawartość tłuszczu. Przy użyciu 10% śmietany danie będzie trochę płynne, a bardzo ciężkiej śmietany generalnie nie polecam. Serca, zwłaszcza obrane, są bardzo dietetycznym produktem, a stosowanie ciężkiej śmietany w tym naczyniu staje się po prostu nieodpowiednie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy