skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieprzowinę w sosie śmietanowym z grzybami na patelni? Bardzo szybko i łatwo! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jakie mięso można wziąć oprócz wieprzowiny? Dowolny. Wystarczy wołowina, jagnięcina, kurczak lub indyk. Pamiętaj jednak, że zmieni się zawartość kalorii i czas gotowania. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku.
Krok 2:
Umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić. Pokrój na niezbyt duże kawałki. Wieprzowina jest potrzebna bez kości, tylko miąższ. Wybierz część tuszu do rzęs według własnych upodobań. Może to być szynka, łopatka, karbonada, polędwica itp.
Krok 3:
Umyj grzyby, osusz. Pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości. Jeśli to możliwe, wybierz Młode i świeże pieczarki. Oprócz pieczarek możesz użyć dowolnych innych grzybów do smaku. Ale być może trzeba będzie je wcześniej ugotować, zwłaszcza jeśli są to świeże grzyby leśne.
Krok 4:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład koperkiem, kolendrą lub użyć mieszanki różnych ziół.
Krok 5:
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Połóż wieprzowinę i smaż, mieszając, aż będzie złotobrązowa.
Krok 6:
Dodaj grzyby do mięsa. Piecz, od czasu do czasu mieszając, aż mięso i grzyby będą ugotowane, około 10 minut.
Krok 7:
Zmniejsz ogień do minimum. Więc śmietana nie zwinie się z wysokich temperatur Dodaj śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Wszystko posolić, pieprzyć i wymieszać. Do smaku dodałam szczyptę chmielu-suneli. Ta przyprawa nadaje potrawie niesamowity smak.
Krok 8:
Dusić pod przykryciem przez 5-10 minut, aż wieprzowina i grzyby będą miękkie. Dokładny czas gaszenia może się nieznacznie różnić od wskazanego. Zależy to od wielkości kawałków mięsa, siły nagrzewania i samej patelni.
Krok 9:
Posyp gotową wieprzowinę z grzybami posiekanymi ziołami. Smacznego!
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g