skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz warzywny z cukinii w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Warzywa mogą być używane zarówno świeże z ogrodu, jak i mrożone. Jeśli masz dojrzałą cukinię, obierz ją i usuń nasiona. Weź duże, mięsiste pomidory.
Krok 2:
Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona z rdzeniem. Jeśli użyjesz papryki w różnych kolorach, gotowy gulasz okaże się niezwykle apetyczny i jasny. Opłucz wszystkie warzywa i osusz serwetkami.
Krok 3:
Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie lub ćwiartki. Posiekaj paprykę w paski. Marchewki można zetrzeć na tarce z dużymi zębami, na krajarce do koreańskich sałatek lub pokroić ręcznie w cienkie kostki.
Krok 4:
Wlej niewielką ilość oleju roślinnego lub oliwy z oliwek do miski wolnowaru. Wyślij cebulę, paprykę i marchewkę do oleju. Ustaw tryb "smażenia" i gotuj warzywa.
Krok 5:
Smażyć, mieszając, przez około 10 minut.
Krok 6:
Pokrój pomidory w drobną kostkę lub kliny. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów (Zwykle tego nie robię). Posiekaj cukinię na małe kawałki.
Krok 7:
Wyślij pomidory i cukinię do miski wolnowaru.
Krok 8:
Wszystko wymieszaj, sól do smaku. Na tym etapie dodaj ulubione suche przyprawy. Użyłam mieszanki mielonej papryki, papryki i suchej bazylii. Ponownie wymieszaj.
Krok 9:
Zamknij pokrywkę wolnowaru, ustaw tryb "duszenie" i pozostaw w ten sposób, aż będzie gotowy. Różne modele multicookerów ustawiają swój czas. Moje urządzenie ustawiło czas duszenia na godzinę, ale warzywa były gotowe już po 30 minutach. Dlatego okresowo otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, czy gulasz jest gotowy. Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany czosnek i pozostaw warzywa na około 5-10 minut.
Krok 10:
Gotowe danie posyp zmielonym czarnym pieprzem i świeżymi ziołami. Podaj!
bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gulasz z cukinii może być oferowany jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków, mięsa i nie tylko.
smacznego!
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g