gulasz warzywny z cukinią w powolnej kuchence

Lekki, niesamowicie aromatyczny, o Smaku ciepłego lata! Gulasz warzywny z cukinią w powolnej kuchence jest prawdopodobnie najtańszym i najłatwiejszym do przygotowania daniem. Jest przygotowywany bez ziemniaków, a zatem niezwykle lekki i odpowiedni dla wszystkich, którzy są na diecie. Świetna opcja na bezmięsne menu!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 50 % 6 g
węglowodany 42 % 5 g
74 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny z cukinii w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Warzywa mogą być używane zarówno świeże z ogrodu, jak i mrożone. Jeśli masz dojrzałą cukinię, obierz ją i usuń nasiona. Weź duże, mięsiste pomidory.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, czosnek i marchewkę. Paprykę przekrój na pół i usuń nasiona z rdzeniem. Jeśli użyjesz papryki w różnych kolorach, gotowy gulasz okaże się niezwykle apetyczny i jasny. Opłucz wszystkie warzywa i osusz serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie lub ćwiartki. Posiekaj paprykę w paski. Marchewki można zetrzeć na tarce z dużymi zębami, na krajarce do koreańskich sałatek lub pokroić ręcznie w cienkie kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej niewielką ilość oleju roślinnego lub oliwy z oliwek do miski wolnowaru. Wyślij cebulę, paprykę i marchewkę do oleju. Ustaw tryb "smażenia" i gotuj warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć, mieszając, przez około 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory w drobną kostkę lub kliny. W razie potrzeby usuń skórkę z pomidorów (Zwykle tego nie robię). Posiekaj cukinię na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij pomidory i cukinię do miski wolnowaru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko wymieszaj, sól do smaku. Na tym etapie dodaj ulubione suche przyprawy. Użyłam mieszanki mielonej papryki, papryki i suchej bazylii. Ponownie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij pokrywkę wolnowaru, ustaw tryb "duszenie" i pozostaw w ten sposób, aż będzie gotowy. Różne modele multicookerów ustawiają swój czas. Moje urządzenie ustawiło czas duszenia na godzinę, ale warzywa były gotowe już po 30 minutach. Dlatego okresowo otwieraj pokrywkę i sprawdzaj, czy gulasz jest gotowy. Pod koniec gotowania dodaj drobno posiekany czosnek i pozostaw warzywa na około 5-10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe danie posyp zmielonym czarnym pieprzem i świeżymi ziołami. Podaj!

bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gulasz z cukinii może być oferowany jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków, mięsa i nie tylko. 

smacznego!

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy