skład / składniki
metoda gotowania
1. W przypadku klopsików cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmaż cebulę na złoty kolor na oleju słonecznikowym. W tym czasie wymieszaj mieloną wieprzowinę, ryż ugotowany do połowy, jajko i przyprawy. Dodaj smażoną cebulę i dobrze wymieszaj mięso mielone. Mokrymi rękami uformuj klopsiki i ułóż je w jednej warstwie na głębokiej patelni.
2. Do sosu pokrój cebulę w ćwiartki i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Podsmaż warzywa na oleju słonecznikowym. W tym czasie wymieszaj wodę z koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i mąką. Gdy warzywa są smażone-dodaj je do płynnej mieszanki i sos jest gotowy.
3. Napełnij SOS klopsikami, dodaj liść laurowy, przykryj i gotuj na wolnym ogniu. Od momentu ugotowania klopsików gotuj przez 30 minut.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielona wieprzowina - 263 kcal/100g