skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wołowinę z grzybami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź wołowinę z miękkich części tuszy, lepiej, jeśli mięso jest schłodzone-okaże się bardziej soczyste. Jeśli wołowina jest zamrożona, rozmroź ją zgodnie ze wszystkimi zasadami. Wszelkie grzyby będą działać, wziąłem pieczarki.
Krok 2:
Dokładnie opłucz wołowinę, osusz i pokrój na porcje.
Krok 3:
Obierz cebulę, pokrój w pierścienie.
Krok 4:
Zmiel połowę czosnku.
Krok 5:
Do mięsa dodaj cebulę, posiekany czosnek, sól, paprykę, czarny pieprz i suszone zioła. Weź zestaw i ilość przypraw według własnych upodobań.
Krok 6:
Polej wołowinę winem, wymieszaj i pozostaw do marynowania w lodówce na 5-7 godzin. Weź wysokiej jakości, naturalne, wytrawne czerwone wino do marynowania. Błędem jest używanie bardzo taniego-zepsuje smak gotowego dania.
Krok 7:
Wyjmij mięso z marynaty i połóż na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Odcedź marynatę i wlej do blachy do pieczenia do mięsa. Przykryj formę folią, włóż do piekarnika. Dusić mięso przez około 40 minut w 180°C.
Krok 8:
Umyj grzyby i dobrze wysusz, pokrój na ćwiartki.
Krok 9:
Pokrój pozostały czosnek na pół.
Krok 10:
Wyjmij formę z piekarnika, ułóż grzyby i czosnek wokół mięsa, posyp igłami rozmarynu na wierzchu. Włóż formę do piekarnika już bez folii. Piecz naczynie jeszcze przez około 20 minut, aż mięso się ugotuje. Podawaj gotowe danie z sosem, który powstaje podczas pieczenia. Smacznego!
wołowina jest bardzo łatwa do wysuszenia. Kiedy tak się dzieje, mięso staje się twarde i suche. Dlatego lepiej jest trzymać mięso w marynacie przez co najmniej 5 godzin.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g