Wołowina z pieczarkami w piekarniku

soczysty, pikantny, apetyczny, na świątecznym stole! Wołowina z grzybami w piekarniku to przepis na pyszne danie, które nadaje się na każdą ucztę. Marynowanie w winie nasyca mięso wilgocią, która chroni je przed wysychaniem podczas gotowania, a także nadaje dodatkowy smak i aromat.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 11 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 17 % 3 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wołowinę z grzybami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź wołowinę z miękkich części tuszy, lepiej, jeśli mięso jest schłodzone-okaże się bardziej soczyste. Jeśli wołowina jest zamrożona, rozmroź ją zgodnie ze wszystkimi zasadami. Wszelkie grzyby będą działać, wziąłem pieczarki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz wołowinę, osusz i pokrój na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, pokrój w pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel połowę czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do mięsa dodaj cebulę, posiekany czosnek, sól, paprykę, czarny pieprz i suszone zioła. Weź zestaw i ilość przypraw według własnych upodobań.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej wołowinę winem, wymieszaj i pozostaw do marynowania w lodówce na 5-7 godzin. Weź wysokiej jakości, naturalne, wytrawne czerwone wino do marynowania. Błędem jest używanie bardzo taniego-zepsuje smak gotowego dania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij mięso z marynaty i połóż na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Odcedź marynatę i wlej do blachy do pieczenia do mięsa. Przykryj formę folią, włóż do piekarnika. Dusić mięso przez około 40 minut w 180°C.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj grzyby i dobrze wysusz, pokrój na ćwiartki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój pozostały czosnek na pół.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij formę z piekarnika, ułóż grzyby i czosnek wokół mięsa, posyp igłami rozmarynu na wierzchu. Włóż formę do piekarnika już bez folii. Piecz naczynie jeszcze przez około 20 minut, aż mięso się ugotuje. Podawaj gotowe danie z sosem, który powstaje podczas pieczenia. Smacznego!

wołowina jest bardzo łatwa do wysuszenia. Kiedy tak się dzieje, mięso staje się twarde i suche.  Dlatego lepiej jest trzymać mięso w marynacie przez co najmniej 5 godzin.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy