skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie powiem Ci, jak zrobić pilaw z owocami morza. Na początek bierzemy wszystkie produkty, których potrzebujemy do tego dania.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę, a następnie posiekaj. Każdy kroi warzywa na swój sposób. Wolę te same małe kostki. Proponuję więc pokroić marchewki i cebulę w ten sposób. Możesz również pokroić cebulę w cienkie półpierścienie, a marchewkę w paski, jeśli jesteś bardziej przyzwyczajony.
Krok 3:
Posiekane warzywa smażyć na oleju roślinnym na średnim ogniu podczas mieszania. Wiem, że pilaw okaże się niesamowity na oleju sezamowym, ale użyłem zwykłego rafinowanego słonecznika.
Krok 4:
Zielony groszek użyłem gotowego mrożonego. Należy go rozmrozić w temperaturze pokojowej. Mam małże obrane, a także zamrożone, muszą też dać czas na rozmrożenie. I natychmiast przygotowujemy dressing, w tym celu mieszamy przyprawy do pilawu z solą i rozcieńczamy wodą.
Krok 5:
Dodaj zielony groszek i małże do smażonych warzyw. Gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut. Chic-Dodaj do nich białe wino.
Krok 6:
Ryż myjemy w kilku wodach, aż będzie przezroczysty.
Krok 7:
Dodaj ryż do reszty produktów.
Krok 8:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 9:
Wlej przyprawy rozcieńczone w wodzie solą. Proporcje jak zwykle robimy dla pilawu.
Krok 10:
Czekamy, aż ryż będzie gotowy. Przez 20 minut. Dusiłem z otwartą pokrywką na średnim ogniu, a następnie zamknąłem pokrywką, wyłączyłem i odstawiłem.
Krok 11:
Nasz pilaw jest gotowy, smacznego!
poradź sobie bardzo szybko, pilaw z owocami morza gotuje się w zaledwie 30 minut, biorąc pod uwagę krojenie warzyw i płukanie ryżu. Nadal stoi 10 minut pod pokrywką i drażni zapachem. Zainteresowałem się dietą śródziemnomorską i postanowiłem spróbować ugotować pilaw z owocami morza, wybór padł na małże i muszę powiedzieć, że wyszło bardzo dobrze. Bardzo nietypowy dla mnie przepis, bo wcześniej gotowałam tylko klasyczny pilaw, choć w różnych interpretacjach. Ta opcja wydawała mi się oryginalna, więc radzę wszystkim.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g