pilaw z małżami z owoców morza

świetny pomysł na urozmaicenie zwykłego menu. Niezwykły przepis na pilaw dla tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne. Niezwykła kombinacja produktów jest główną cechą tego dania. Wynik jest wart wysiłku, chociaż przygotowanie takiego pilawu wcale nie jest trudne.
Elena BelashovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 67 % 18 g
127 kcal
IG: 21 / 79 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W tym przepisie powiem Ci, jak zrobić pilaw z owocami morza. Na początek bierzemy wszystkie produkty, których potrzebujemy do tego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę, a następnie posiekaj. Każdy kroi warzywa na swój sposób. Wolę te same małe kostki. Proponuję więc pokroić marchewki i cebulę w ten sposób. Możesz również pokroić cebulę w cienkie półpierścienie, a marchewkę w paski, jeśli jesteś bardziej przyzwyczajony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekane warzywa smażyć na oleju roślinnym na średnim ogniu podczas mieszania. Wiem, że pilaw okaże się niesamowity na oleju sezamowym, ale użyłem zwykłego rafinowanego słonecznika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zielony groszek użyłem gotowego mrożonego. Należy go rozmrozić w temperaturze pokojowej. Mam małże obrane, a także zamrożone, muszą też dać czas na rozmrożenie. I natychmiast przygotowujemy dressing, w tym celu mieszamy przyprawy do pilawu z solą i rozcieńczamy wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zielony groszek i małże do smażonych warzyw. Gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut. Chic-Dodaj do nich białe wino.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ryż myjemy w kilku wodach, aż będzie przezroczysty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ryż do reszty produktów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej przyprawy rozcieńczone w wodzie solą. Proporcje jak zwykle robimy dla pilawu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Czekamy, aż ryż będzie gotowy. Przez 20 minut. Dusiłem z otwartą pokrywką na średnim ogniu, a następnie zamknąłem pokrywką, wyłączyłem i odstawiłem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasz pilaw jest gotowy, smacznego!

poradź sobie bardzo szybko, pilaw z owocami morza gotuje się w zaledwie 30 minut, biorąc pod uwagę krojenie warzyw i płukanie ryżu. Nadal stoi 10 minut pod pokrywką i drażni zapachem. Zainteresowałem się dietą śródziemnomorską i postanowiłem spróbować ugotować pilaw z owocami morza, wybór padł na małże i muszę powiedzieć, że wyszło bardzo dobrze. Bardzo nietypowy dla mnie przepis, bo wcześniej gotowałam tylko klasyczny pilaw, choć w różnych interpretacjach. Ta opcja wydawała mi się oryginalna, więc radzę wszystkim.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy