gulasz grzybowy

gęsty gulasz grzybowy można jeść samodzielnie lub z dodatkiem! Duże kawałki pieczarek w pomidorach wyglądają bardzo apetycznie i wyglądają korzystnie na stole. Gęste i bogate danie. Smak jest przyjemny, pomidorowy. Danie weekendowe!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 56 % 5 g
29 kcal
IG: 80 / 0 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy grzyby i warzywa. Pieczarki dokładnie umyj, obierz cebulę i marchewkę. Wszystkie produkty kroimy na duże kawałki. Smażyć cebulę i marchewkę na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor, mieszając przez około 5 minut, podgrzać średnio. Dodaj grzyby do warzyw, wymieszaj i smaż przez kolejne 5 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj pomidora na patelnię i wszystko wymieszaj. Weź gruby i dobrej jakości pomidor-nada potrawie piękny kolor i nasyci go dodatkowym smakiem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przesianą mąkę bez grudek, aby równomiernie rozprowadziła się na powierzchni - natychmiast przesiałem ją na patelnię przez mały sitko i wszystko dobrze rozprowadzam. Ponownie wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij grzyby warzywami gorącą wodą. Wlać przyprawy i przyprawy, dusić pod pokrywką przez 20 minut. Nasze danie jest gotowe do spożycia. Podawaj gulasz z grzybów na ciepło. Podczas dekorowania możesz położyć liście sałaty na płaskim talerzu i położyć na nich grzyby - niż serwowanie w restauracji! Teraz wiesz, jak zrobić gulasz grzybowy.

uwielbiam gotować potrawy z pieczarek - są szybkie w przygotowaniu i można je łączyć ze wszystkim, w naszym przypadku z warzywami. Chcę powiedzieć kilka słów o zaletach pieczarek. Grzyby te są uważane za produkt dietetyczny - ich stosowanie zapobiega rozwojowi cukrzycy, otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego. Są bogate w witaminy, aminokwasy, minerały, białka, węglowodany i kwasy tłuszczowe. Jedzenie ich prowadzi do poprawy funkcji mózgu i pamięci. Białka roślinne zawarte w pieczarkach są szybko wchłaniane i pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a także rozkład tłuszczów nasyconych i cukrów. Zawierają wiele minerałów - pod względem ilości grzyby te są utożsamiane z niektórymi rodzajami ryb. Ogólnie rzecz biorąc, potrawy z grzybów są nie tylko smaczne, ale także zasadniczo zdrowe! Gotuj i jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy