skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez noc w zimnej wodzie. Gotuj przez 30-40 minut do miękkości.
Krok 3:
Pokrój mięso na małe kawałki
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż mięso małymi porcjami na złoty kolor.
Krok 5:
W międzyczasie posiekaj cebulę, czosnek, paprykę i chili.
Krok 6:
Smażone mięso wkładamy do osobnego pojemnika, rozprowadzamy warzywa na patelni i smażymy przez kilka minut. (odsączam nadmiar tłuszczu po usmażeniu mięsa, ale robisz to, do czego jesteś przyzwyczajony).
Krok 7:
Dodaj mięso do warzyw, wymieszaj, dodaj suche zioła i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
Krok 8:
Posiekaj pomidory we własnym soku w blenderze (zamiast pomidorów w puszkach możesz użyć świeżych, tylko najpierw usuń skórkę lub po prostu weź 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego). Dodaj pomidory do mięsa, wlej 1 łyżkę. woda i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Krok 9:
Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Krok 10:
Dodaj ciecierzycę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut (ogólnie w tym przypadku określasz miękkość mięsa). Dodaj sól, pieprz. I wybieramy konsystencję, to danie jest czymś pomiędzy pierwszym a drugim, więc chcesz być grubszy, zagotuj więcej lub odwrotnie, dodaj więcej płynu. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal / 100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g