ciecierzyca z mięsem

najzdrowsze danie-zarówno pierwsze, jak i drugie w tym samym czasie!!! W oryginalnym przepisie danie to nosiło nazwę Etli nohut. Jest to coś pomiędzy pierwszym a drugim daniem, ogólnie możesz wybrać konsystencję do swojego gustu. W oryginalnym przepisie rzeczywiście użyto jagnięciny, ale ponieważ nie mogłem jej znaleźć, użyłem wołowiny, ogólnie myślę, że wieprzowina jest tutaj odpowiednia. Danie okazało się bardzo smaczne, pachnące, satysfakcjonujące. Spróbuj, mam nadzieję, że docenisz!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 42 % 13 g
166 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciecierzyca jest wstępnie namoczona przez noc w zimnej wodzie. Gotuj przez 30-40 minut do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój mięso na małe kawałki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż mięso małymi porcjami na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie posiekaj cebulę, czosnek, paprykę i chili.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażone mięso wkładamy do osobnego pojemnika, rozprowadzamy warzywa na patelni i smażymy przez kilka minut. (odsączam nadmiar tłuszczu po usmażeniu mięsa, ale robisz to, do czego jesteś przyzwyczajony).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mięso do warzyw, wymieszaj, dodaj suche zioła i gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj pomidory we własnym soku w blenderze (zamiast pomidorów w puszkach możesz użyć świeżych, tylko najpierw usuń skórkę lub po prostu weź 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego). Dodaj pomidory do mięsa, wlej 1 łyżkę. woda i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj ciecierzycę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut (ogólnie w tym przypadku określasz miękkość mięsa). Dodaj sól, pieprz. I wybieramy konsystencję, to danie jest czymś pomiędzy pierwszym a drugim, więc chcesz być grubszy, zagotuj więcej lub odwrotnie, dodaj więcej płynu. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal / 100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy