Zapiekanka ziemniaczana na patelni

piękne, smaczne, umiarkowanie szybkie i satysfakcjonujące - gotuj! Bardzo apetyczne danie na obiad, o delikatnym smaku i aromacie świeżych ziół. A na patelni o dużej średnicy czas gotowania można skrócić.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 64 % 14 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 50 min

możesz ugotować pyszną zapiekankę ziemniaczaną nie tylko w piekarniku, ale także na kuchence na patelni pod pokrywką. Do zapiekanki na patelni potrzebujesz gotowanych ziemniaków, a ich gotowość zostanie określona przez gotowość do nalewania. Patelnia do takiej zapiekanki powinna mieć wysokie boki, a pokrywa z otworem na ucieczkę pary. Tak więc, po przygotowaniu wszystkich niezbędnych produktów, zacznijmy gotować.
ziemniaki należy wybrać z płaską powierzchnią, dokładnie umyć i gotować w mundurze do miękkości, około 40 minut. Następnie spuść wodę z ziemniaków, ostudź i obierz.
obrane ziemniaki pokroić w te same plasterki, jeśli to możliwe.
obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
przeplatamy zapiekankę ziemniaczaną posiekaną świeżą zieloną cebulą, natką pietruszki, koperkiem. Aby to zrobić, opłucz pęczek zieleni zimną wodą i drobno posiekaj.
potrzebujemy również wypełnienia, przygotowujemy je z jajek i kwaśnej śmietany. Do nalewania należy połączyć 3 jajka z 4 łyżkami śmietany, dodać pół łyżeczki soli i ubić trzepaczką.
wlej 2 łyżki oleju roślinnego na patelnię i dobrze nasmaruj spód i boki.
połóż półpierścienie cebuli na dnie patelni i lekko Posol.
ułóż plastry ugotowanych ziemniaków cienką warstwą na cebuli, posyp posiekanymi ziołami i lekko solą. Wlej 4-5 łyżek śmietany jajecznej na wierzch. Ponownie ułóż tę samą warstwę ziemniaków, posyp ziołami i zalej polewą. W sumie powinny być trzy warstwy. Na wierzch równomiernie polej ziemniaki z ziołami pozostałym nadzieniem, przykryj patelnię pokrywką i umieść ją na kuchence. Ogień pod patelnią najpierw włącz silny, a po 2 minutach zmniejsz do minimum. Gotuj zapiekankę na patelni przez 30 minut, nie podnosząc pokrywy.
po 30 minutach zdejmij pokrywkę, polej zapiekankę ziemniaczaną kwaśną śmietaną i ponownie przykryj. Gotuj pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
podawaj zapiekankę ziemniaczaną na gorąco, krojąc bezpośrednio na patelni na porcje, a następnie układając na talerzach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy