skład / składniki
metoda gotowania
możesz ugotować pyszną zapiekankę ziemniaczaną nie tylko w piekarniku, ale także na kuchence na patelni pod pokrywką. Do zapiekanki na patelni potrzebujesz gotowanych ziemniaków, a ich gotowość zostanie określona przez gotowość do nalewania. Patelnia do takiej zapiekanki powinna mieć wysokie boki, a pokrywa z otworem na ucieczkę pary. Tak więc, po przygotowaniu wszystkich niezbędnych produktów, zacznijmy gotować.
ziemniaki należy wybrać z płaską powierzchnią, dokładnie umyć i gotować w mundurze do miękkości, około 40 minut. Następnie spuść wodę z ziemniaków, ostudź i obierz.
obrane ziemniaki pokroić w te same plasterki, jeśli to możliwe.
obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
przeplatamy zapiekankę ziemniaczaną posiekaną świeżą zieloną cebulą, natką pietruszki, koperkiem. Aby to zrobić, opłucz pęczek zieleni zimną wodą i drobno posiekaj.
potrzebujemy również wypełnienia, przygotowujemy je z jajek i kwaśnej śmietany. Do nalewania należy połączyć 3 jajka z 4 łyżkami śmietany, dodać pół łyżeczki soli i ubić trzepaczką.
wlej 2 łyżki oleju roślinnego na patelnię i dobrze nasmaruj spód i boki.
połóż półpierścienie cebuli na dnie patelni i lekko Posol.
ułóż plastry ugotowanych ziemniaków cienką warstwą na cebuli, posyp posiekanymi ziołami i lekko solą. Wlej 4-5 łyżek śmietany jajecznej na wierzch. Ponownie ułóż tę samą warstwę ziemniaków, posyp ziołami i zalej polewą. W sumie powinny być trzy warstwy. Na wierzch równomiernie polej ziemniaki z ziołami pozostałym nadzieniem, przykryj patelnię pokrywką i umieść ją na kuchence. Ogień pod patelnią najpierw włącz silny, a po 2 minutach zmniejsz do minimum. Gotuj zapiekankę na patelni przez 30 minut, nie podnosząc pokrywy.
po 30 minutach zdejmij pokrywkę, polej zapiekankę ziemniaczaną kwaśną śmietaną i ponownie przykryj. Gotuj pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
podawaj zapiekankę ziemniaczaną na gorąco, krojąc bezpośrednio na patelni na porcje, a następnie układając na talerzach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g