kurczak z pomarańczami w piekarniku

dla miłośników niezwykłych i egzotycznych kombinacji! Mięso z owocami jest zawsze dobrym pomysłem, dla mnie osobiście. Szczególnie dobrze grają w tym przypadku owoce cytrusowe. Połączenie słodyczy pomarańczy i jasnego smaku kurczaka marynowanego z sosem sojowym, czosnkiem i imbirem jest bardzo nieoczekiwane!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 15 g
tłuszcze 25 % 7 g
węglowodany 21 % 6 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Kurczaka należy najpierw umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyciskamy sok z jednej pomarańczy. Możesz to zrobić za pomocą wszelkich dostępnych środków. Niekoniecznie Sokowirówka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i posiekaj czosnek. Możesz posiekać, możesz zmiażdżyć, możesz zetrzeć, to nie jest krytyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz korzeń imbiru, a także posiekaj. Lepiej go zetrzeć, więc lepiej odda swój sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz zróbmy marynatę. Aby to zrobić, wymieszaj sok, sos sojowy, czarny i czerwony pieprz, starty imbir i czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj marynatę widelcem, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż kurczaka do naczynia, które można zamknąć, napełnij marynatą i włóż marynatę do lodówki na co najmniej trzy godziny. Ale lepiej przez 8-12 godzin, właśnie to zrobiłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój drugą pomarańczę na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po zakończeniu czasu marynowania ułóż kurczaka w naczyniu do pieczenia, napełnij marynatą, połóż kawałki pomarańczy na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez 45-50 minut na złoty kolor. Smacznego!

kurczak okazał się jasny, zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu, ostry dzięki papryce, z lekką nutą cytrusową i soczystym imbirowo-czosnkowym.
trochę brakowało mi soli, myślę, że można było dodać przed pieczeniem.
skrzydła lub podudzia są również idealne do tego przepisu, ale nie radziłbym brać piersi.
możesz dodać cebulę podczas pieczenia, pokrojoną na duże kawałki.
ryż jest świetny jako dodatek, ale z puree ziemniaczanym było nam pyszne.
jeśli nie jesteś fanem azjatyckich nut, nie wkładaj imbiru, ogranicz się do przypraw. Możesz wręcz przeciwnie, dodać jeszcze jaśniejsze, takie jak curry.
możesz upiec kurczaka w całości, w takim przypadku marynować w inny sposób. Pokrój pomarańczę w plasterki i włóż je bezpośrednio pod skórę. Czosnek i pieprz pocieramy skórę i marynujemy w tej formie przez 8 godzin. Następnie pieczemy i podajemy na świątecznym stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy