kurczak z mrożonymi warzywami z funchozą

warzywa z makaronem i kurczakiem pokochają wszystkich! Najważniejsze, żeby nie przesolić! Taki obiad jest pyszny, łatwy! A gotowanie jest interesujące! To nie są kotlety z makaronem w sklepie...
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 46 % 12 g
124 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

jak zrobić kurczaka z mrożonymi warzywami z funchozą?

1. Pokrój kurczaka w cienkie plasterki. Posyp mięso solą i przyprawami, dobrze wymieszaj i pozostaw filet do marynowania - możesz go puścić przez 5 minut do dnia.
2. Rozgrzej olej na patelni i ułóż kurczaka. Piecz mięso na dużym ogniu. Pokrój cebulę i paprykę w półpierścienie. Dodaj warzywa (mrożone i świeże) do kurczaka i smaż jeszcze trochę.
3. Zagotuj wodę, włóż makaron do wody, przykryj i odstaw na 10 minut (lub nie czas podany na opakowaniu makaronu).
4. Rozcieńczyć śmietanę wodą i dodać tę mieszaninę do warzyw z kurczakiem. Dodaj sól, przyprawy i pieprz do smaku, przykryj i zagotuj.
5. Drobno posiekaj koperek i czosnek. Dodaj je do warzyw z kurczakiem, wymieszaj i gotowe.
6. Wrzuć gotowy makaron do durszlaka. Możesz go pokroić.
7. Podawanie. Możesz podać talerz z makaronem i warzywami osobno lub możesz umieścić funchozę na warzywach, wymieszać, a następnie ułożyć na talerzach.
Kurczak z mrożonymi warzywami jest gotowy. Miłego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Makaron Szklany - 351   kcal/100g
  • Meksykańska mieszanka mrożona - 72   kcal/100g

Podobne przepisy