skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić mintaja na patelni ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Wstępnie rozmrozić rybę, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Dobrze opłucz rybę, oczyść resztki łusek i usuń wnętrzności, jeśli są obecne. Pamiętaj, aby usunąć czarny film w środku, po ugotowaniu będzie gorzki. Odetnij ogon i płetwy, pokrój tuszę na porcje około 5 cm.
Krok 3:
Ułóż kawałki mintaja na talerzu, dopraw solą, posyp czarnym pieprzem.
Krok 4:
Na patelni na małym ogniu rozgrzej olej roślinny. Następnie pokrój na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie przezroczysta.
Krok 5:
Dodaj kostki marchwi do cebuli na patelni, gotuj warzywa przez kolejne 5 minut. Marchewki można zetrzeć na grubej tarce.
Krok 6:
Teraz kolej na ryby. Połóż kawałki mintaja na warzywach, przykryj i gotuj w ten sposób przez 10 minut.
Krok 7:
Napełnij produkty kwaśną śmietaną i kontynuuj duszenie przez około 10 minut. Na koniec posmakuj powstałego sosu, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje ci się zbyt gęsty, rozcieńcz go gorącą wodą, jeśli jest płynny, a następnie przytrzymaj patelnię nad ogniem jeszcze trochę z otwartą pokrywką.
Krok 8:
Mintaj okazuje się miękki, soczysty, podawaj z dowolnym dodatkiem wraz z powstałym sosem śmietanowym. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g