mintaj na patelni ze śmietaną i marchewką

Prosty, szybki, niedrogi, na obiad dla całej rodziny! Mintaj ze śmietaną i marchewką na patelni to danie przygotowywane ze zwykłych produktów i bardzo mało czasu. Ryba jest delikatna, soczysta, nasączona pysznym sosem. Urozmaicaj swoje codzienne menu zdrowym daniem z mintaja.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 81 % 13 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 6 % 1 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić mintaja na patelni ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Wstępnie rozmrozić rybę, przenosząc ją z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz rybę, oczyść resztki łusek i usuń wnętrzności, jeśli są obecne. Pamiętaj, aby usunąć czarny film w środku, po ugotowaniu będzie gorzki. Odetnij ogon i płetwy, pokrój tuszę na porcje około 5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż kawałki mintaja na talerzu, dopraw solą, posyp czarnym pieprzem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni na małym ogniu rozgrzej olej roślinny. Następnie pokrój na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż będzie przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kostki marchwi do cebuli na patelni, gotuj warzywa przez kolejne 5 minut. Marchewki można zetrzeć na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz kolej na ryby. Połóż kawałki mintaja na warzywach, przykryj i gotuj w ten sposób przez 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij produkty kwaśną śmietaną i kontynuuj duszenie przez około 10 minut. Na koniec posmakuj powstałego sosu, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos wydaje ci się zbyt gęsty, rozcieńcz go gorącą wodą, jeśli jest płynny, a następnie przytrzymaj patelnię nad ogniem jeszcze trochę z otwartą pokrywką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mintaj okazuje się miękki, soczysty, podawaj z dowolnym dodatkiem wraz z powstałym sosem śmietanowym. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy