szproty ze szprotów domowej roboty na zimę

oszczędny, prosty, pyszny! Takie szproty są czasami lepsze niż sklepowe! Okazuje się, że pyszne, maślane, rozpadające się na delikatne kawałki szprota można przygotować w domu na kuchence. Co więcej, przy minimalnych składnikach i kosztach pracy.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 67 % 18 g
węglowodany 0 % 0 g
192 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zaparz herbatę i schłodź ją przez chwilę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść i umyj rybę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż rybę na patelni równą warstwą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij rybę herbatą i dodaj kostkę bulionową. Możesz rozcieńczyć kostkę w herbacie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj, poczekaj, aż się zagotuje, włącz Minimalne ciepło i wykryj 1 godzinę. Potrzebujesz momentu, w którym cały płyn z patelni wyparuje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Szproty są gotowe. Pozwól im ostygnąć, przenieś do przechowywania w pojemniku na Lodówkę.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g

Podobne przepisy