Stroganow wieprzowy z sosem na patelni

pyszne danie na każdy dzień! Szybko się gotuje! Stroganow wieprzowy z sosem na patelni z powodzeniem łączy wszystkie składniki. Śmietana doskonale nasyca mięso delikatnym smakiem i aromatem. Ponadto możesz gotować z dowolnego rodzaju mięsa.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 14 % 4 g
187 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Stroganow wieprzowy z sosem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź wieprzowinę bez kości, z minimalną ilością tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na talerze i ubij trochę młotkiem kuchennym. Po ugotowaniu ubite mięso będzie bardziej miękkie i delikatne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój ubite mięso w cienkie kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zwiń mięso w mące. Aby to zrobić, wygodnie jest włożyć go do torby, dodać mąkę i wszystko wymieszać. Mąka równomiernie pokryje całe mięso ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie lub nieco mniejsze. Wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię i smaż posiekaną cebulę przez 2-3 minuty na małym ogniu. W tym czasie stanie się bardziej przejrzysty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotowane mięso włożyć na patelnię w mące i smażyć razem z cebulą przez kilka minut, aby mięso zmieniło kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj śmietanę w wodzie i zalej mięso. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Mieszając doprowadzić wszystko do wrzenia. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. Dla smaku możesz dodać liść laurowy. Ilość wody można nieznacznie zmienić w dowolnym kierunku w zależności od tego, ile sosu chcesz uzyskać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zdejmij gotowe danie z ognia i podawaj z dowolnym dodatkiem. Podczas serwowania posyp świeżymi ziołami. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy