bulgur z mięsem mielonym

pyszny i satysfakcjonujący rodzinny obiad w pośpiechu! Bulgur z mięsem mielonym będzie pasował do codziennej diety prawie każdej rodziny. A nawet początkujący kucharz poradzi sobie z gotowaniem! Pyszne danie będzie gotowe w 40 minut!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 45 % 13 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bulgur z mięsem mielonym? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Suszone śliwki opłucz wcześniej w gorącej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Następnie posiekaj warzywa. Cebulę po prostu posiekaj, a marchewkę możesz pokroić w kostkę lub zetrzeć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyte śliwki pokrój na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Rozłóż posiekaną cebulę i marchewkę i smaż przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie cebula stanie się bardziej przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni dodaj posiekane śliwki do warzyw. Wymieszać. i smaż warzywa razem ze śliwkami przez kolejne 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie włóż mięso mielone na patelnię i usmaż na dużym ogniu, aby całkowicie zmienić kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wybierz przyprawy według własnego gustu. Dodałam trochę mielonego pieprzu i papryki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie włóż bulgur na patelnię i zalej wszystko gorącą wodą. Wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie mięso mielone będzie miało czas na całkowite ugotowanie, a bulgur stanie się miękki i zwiększy się, wchłaniając całą wodę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bulgur z mięsem mielonym jest gotowy! Wymieszaj, ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ważne! Artykuł pomoże gotować z bulguru smacznie, łatwo i różnorodnie " bulgur: Poznaj się bliżej i śmiało gotuj!"

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy