skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z kurczaka w śmietanie na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki.
Krok 2:
Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Następnie pokrój filety na duże kawałki. Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca, połóż na niej kawałek masła i dodaj trochę warzyw. Gdy masło się rozpuści, włóż pokrojony filet z kurczaka na patelnię. Smaż przez 4-5 minut, aż będzie złoty.
Krok 3:
Podczas smażenia kurczaka przygotuj cebulę. Obierz cebulę i spłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze. Nie trzeba go zbytnio mielić.
Krok 4:
Posiekaną cebulę dodaj na patelnię do mięsa z kurczaka. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Po smażeniu cebuli pojawi się charakterystyczny aromat. Następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj kurczaka na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut. Kiedy jest dużo cebuli, daje sok. Ale jeśli to konieczne, możesz dodać trochę wody, aby mięso się nie przypaliło.
Krok 5:
Wymieszaj śmietanę osobno z wodą. Obierz czosnek.
Krok 6:
Gdy kurczak jest prawie gotowy, napełnij go sosem śmietanowym i dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Ilość płynu można nieznacznie zwiększyć. Do smaku dodaj sól, mielony pieprz i trochę papryki lub curry (co lubisz). Wymieszaj, zagotuj i wszystko dobrze podgrzej przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 7:
Filet z kurczaka w śmietanie jest gotowy! Jako dodatek możesz uzupełnić kurczaka makaronem, ryżem lub puree ziemniaczanym. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g