filet z kurczaka w śmietanie na patelni

niesamowicie smaczne, bardzo soczyste, pod każdą przystawkę! Filet z kurczaka w śmietanie na patelni jest bardzo miękki i delikatny. Od razu pokochasz ten przepis ze względu na prostotę i szybkość gotowania! Nadaje się również na każdą okazję, na święta i dni powszednie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 13 % 3 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kurczaka w śmietanie na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Następnie pokrój filety na duże kawałki. Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca, połóż na niej kawałek masła i dodaj trochę warzyw. Gdy masło się rozpuści, włóż pokrojony filet z kurczaka na patelnię. Smaż przez 4-5 minut, aż będzie złoty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia kurczaka przygotuj cebulę. Obierz cebulę i spłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze. Nie trzeba go zbytnio mielić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaną cebulę dodaj na patelnię do mięsa z kurczaka. Mieszaj i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Po smażeniu cebuli pojawi się charakterystyczny aromat. Następnie przykryj patelnię pokrywką i gotuj kurczaka na małym ogniu przez kolejne 15-20 minut. Kiedy jest dużo cebuli, daje sok. Ale jeśli to konieczne, możesz dodać trochę wody, aby mięso się nie przypaliło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj śmietanę osobno z wodą. Obierz czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy kurczak jest prawie gotowy, napełnij go sosem śmietanowym i dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Ilość płynu można nieznacznie zwiększyć. Do smaku dodaj sól, mielony pieprz i trochę papryki lub curry (co lubisz). Wymieszaj, zagotuj i wszystko dobrze podgrzej przez kolejne 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Filet z kurczaka w śmietanie jest gotowy! Jako dodatek możesz uzupełnić kurczaka makaronem, ryżem lub puree ziemniaczanym. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy