bakłażany z mozzarellą i pomidorami pieczone w piekarniku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj składniki.
Krok 2:

Pokrój bakłażany wzdłuż na pół.
Krok 3:

Ostrożnie wyjmij miazgę, pozostawiając ściany o grubości 1 cm.
Krok 4:

Posmaruj bakłażany oliwą z oliwek.
Krok 5:

Połóż połówki bakłażana na blasze do pieczenia i podgrzej do 200°C na 20 minut.
Krok 6:

Farsz.
Krok 7:

Pokrój miąższ bakłażana na małe kawałki.
Krok 8:

Pokrój Oliwki w pierścienie. Drobno posiekaj bazylię.
Krok 9:

Połóż miąższ bakłażana na patelni, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Smażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.
Krok 10:

Dodaj pomidory, kapary, oliwki, bazylię i oregano.
Krok 11:

Dusić na małym ogniu przez około 15 minut.
Krok 12:

Pokrój mozzarellę w plasterki.
Krok 13:

Połówki bakłażana wypełnić nadzieniem. Na wierzch ułóż krążki mozzarelli.
Krok 14:

Włóż do piekarnika na kolejne 7-10 minut, aż ser się stopi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g


