bakłażan z mozzarellą i pomidorami pieczony w piekarniku

ten przepis jest prawdziwym darem niebios dla fanów bakłażana. Po Imam bayalda, które niedawno gotowałem, zostało kilka bakłażanów i postanowiłem ponownie ugotować łodzie, ale już na włoski sposób, z mozzarellą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 33 % 6 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bakłażany wzdłuż na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie wyjmij miazgę, pozostawiając ściany o grubości 1 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj bakłażany oliwą z oliwek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż połówki bakłażana na blasze do pieczenia i podgrzej do 200°C na 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Farsz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój miąższ bakłażana na małe kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój Oliwki w pierścienie. Drobno posiekaj bazylię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż miąższ bakłażana na patelni, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Smażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj pomidory, kapary, oliwki, bazylię i oregano.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dusić na małym ogniu przez około 15 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój mozzarellę w plasterki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połówki bakłażana wypełnić nadzieniem. Na wierzch ułóż krążki mozzarelli.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż do piekarnika na kolejne 7-10 minut, aż ser się stopi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Kapary w puszkach - 23   kcal/100g
  • Kapary - 23   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy