skład / składniki
metoda gotowania
1. Myjemy grzyby, myjemy, kroimy na grubo, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 20 minut od momentu wrzenia, podczas gotowania usuwamy piankę. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.
2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie. Obierz marchewki, pokrój w cienkie paski, a także pokrój kapustę. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w paski.
3. Wszystkie warzywa układamy na patelni, wlewamy olej roślinny i wysyłamy do ognia, gotujemy na średnim ogniu mieszając.
4. Umyj pomidory, pokrój na ćwiartki. Rozłóż grzyby i wiśnie na patelni, wlej sól i czarny pieprz do smaku, wlej 100-150 ml wody i gotuj warzywa z grzybami pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut.
5. Obierz czosnek, drobno posiekaj nożem, rozłóż na warzywach wraz z zielonym groszkiem, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 minuty. Smakujemy, w razie potrzeby dostosowujemy za pomocą przypraw.
Cóż, danie jest gotowe, można je podawać posypane posiekaną zieloną cebulą.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rydzyki świeże - 17 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal / 100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g