gulasz z Rydzyka

Chcesz mieć dzień postu? Świetny pomysł na kolację! Gulasz z imbiru można podawać zarówno na lunch, jak i na kolację. Danie jest niskokaloryczne, bardzo lekkie i smaczne. Zamiast wody do duszenia można użyć bulionu grzybowego lub warzywnego, a także doprawić gulasz sosem pomidorowym.
liliaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 40 % 6 g
84 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Myjemy grzyby, myjemy, kroimy na grubo, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 20 minut od momentu wrzenia, podczas gotowania usuwamy piankę. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć.

2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie. Obierz marchewki, pokrój w cienkie paski, a także pokrój kapustę. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, myjemy, kroimy w paski.

3. Wszystkie warzywa układamy na patelni, wlewamy olej roślinny i wysyłamy do ognia, gotujemy na średnim ogniu mieszając.

4. Umyj pomidory, pokrój na ćwiartki. Rozłóż grzyby i wiśnie na patelni, wlej sól i czarny pieprz do smaku, wlej 100-150 ml wody i gotuj warzywa z grzybami pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut.

5. Obierz czosnek, drobno posiekaj nożem, rozłóż na warzywach wraz z zielonym groszkiem, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 minuty. Smakujemy, w razie potrzeby dostosowujemy za pomocą przypraw.

Cóż, danie jest gotowe, można je podawać posypane posiekaną zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal / 100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy