sos z mięsem i ziemniakami

lubisz mięso z ziemniakami? Jestem pewien, że ten przepis na pewno ci się spodoba! To danie podobało mi się nie tylko pachnącymi ziemniakami, miękkim mięsem, które po prostu rozpływa się w ustach, ale także bardzo smacznym gęstym sosem o bogatym mięsnym smaku!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 40 % 10 g
126 kcal
IG: 91 / 0 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kroimy mięso. W moim przypadku jest to wołowina, ale wystarczy wieprzowina, tylko czas gotowania będzie musiał zostać nieco skrócony

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz zwiń mięso w mące. Ten etap jest bardzo ważny - po pierwsze pomoże nam zagęścić sos później, a po drugie podczas smażenia mięso zachowa cały sok w środku

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rozgrzanym oleju rozłóż mięso w jednej warstwie

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć na złoty kolor

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas smażenia mięsa drobno posiekaj cebulę i zmiażdż czosnek płaską stroną noża. Nie używam marchewki w tym naczyniu, ale możesz ją dodać w razie potrzeby

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażone mięso przenosimy na patelnię, zalewamy wodą i podpalamy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W oleju, w którym smażono mięso, rozłóż czosnek, odczekaj 1-2 minuty, aż wydziela swój smak i wyjmij go z patelni

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż cebulę do pachnącego oleju i smaż na złoty kolor

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smażoną cebulę przełożyć na patelnię z mięsem i dusić na najmniejszym ogniu przez 1,5 godziny (mięso powinno być w pełni ugotowane, więc czas może się różnić w zależności od mięsa)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po około 30 minutach dodałem trochę ziół prowansalskich, możesz wziąć swoje ulubione przyprawy

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Kiedy nasz sos mięsny jest już prawie gotowy, zajmijmy się ziemniakami-obieramy, myjemy i grubo kroimy

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W sosie mięsnym układamy ziemniaki

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przełóż pozostały ząbek czosnku przez prasę

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj sok pomidorowy(mój jest domowy), możesz wymienić 2 stoły. l. koncentrat pomidorowy lub pomidory w sezonie

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Solim

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Perchim

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotuj przez około 30 minut, aż ziemniaki będą gotowe

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Chuda wołowina - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy