skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Kroimy mięso. W moim przypadku jest to wołowina, ale wystarczy wieprzowina, tylko czas gotowania będzie musiał zostać nieco skrócony
Krok 3:
Teraz zwiń mięso w mące. Ten etap jest bardzo ważny - po pierwsze pomoże nam zagęścić sos później, a po drugie podczas smażenia mięso zachowa cały sok w środku
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny
Krok 5:
W rozgrzanym oleju rozłóż mięso w jednej warstwie
Krok 6:
Smażyć na złoty kolor
Krok 7:
Podczas smażenia mięsa drobno posiekaj cebulę i zmiażdż czosnek płaską stroną noża. Nie używam marchewki w tym naczyniu, ale możesz ją dodać w razie potrzeby
Krok 8:
Smażone mięso przenosimy na patelnię, zalewamy wodą i podpalamy
Krok 9:
W oleju, w którym smażono mięso, rozłóż czosnek, odczekaj 1-2 minuty, aż wydziela swój smak i wyjmij go z patelni
Krok 10:
Włóż cebulę do pachnącego oleju i smaż na złoty kolor
Krok 11:
Smażoną cebulę przełożyć na patelnię z mięsem i dusić na najmniejszym ogniu przez 1,5 godziny (mięso powinno być w pełni ugotowane, więc czas może się różnić w zależności od mięsa)
Krok 12:
Po około 30 minutach dodałem trochę ziół prowansalskich, możesz wziąć swoje ulubione przyprawy
Krok 13:
Kiedy nasz sos mięsny jest już prawie gotowy, zajmijmy się ziemniakami-obieramy, myjemy i grubo kroimy
Krok 14:
W sosie mięsnym układamy ziemniaki
Krok 15:
Przełóż pozostały ząbek czosnku przez prasę
Krok 16:
Dodaj sok pomidorowy(mój jest domowy), możesz wymienić 2 stoły. l. koncentrat pomidorowy lub pomidory w sezonie
Krok 17:
Solim
Krok 18:
Perchim
Krok 19:
Gotuj przez około 30 minut, aż ziemniaki będą gotowe
Krok 20:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Chuda wołowina - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g