kurczak z grzybami w powolnej kuchence

obfite i smaczne codzienne danie dla całej rodziny! Kurczak z grzybami w powolnej kuchence według tego przepisu okazuje się bardzo apetyczny i delikatny. Przyprawa curry dodana do potrawy sprawia, że smak jest jasny, lekko pikantny, z przyjemnymi azjatyckimi akcentami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 10 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 19 % 3 g
76 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka z grzybami w powolnej kuchence? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. W powolnej kuchence możesz ugotować dowolne części kurczaka, ale biorę filet z kurczaka, aby kości nie spotkały się w gotowym naczyniu. Proporcje wszystkich składników można nieznacznie zmienić w zależności od preferencji smakowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą, osusz nadmiar wilgoci i pokrój na duże kawałki. Rozgrzej miskę multicookera do gorącego stanu w trybie "smażenia", wlej trochę oleju roślinnego i włóż pokrojonego kurczaka. Smaż przez 7-8 minut na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj pieczarki z brudu i pokrój. Pokrój duże pieczarki na 4 części, a kredki mogą być tylko na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i czosnek i spłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze. Po prostu posiekaj czosnek na kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę i pomidory, a także pokrój na kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy kurczak się usmaży, połóż go na talerzu. I włóż pokrojone pieczarki do miski multicookera. Smaż je przez 5-7 minut. Następnie dodaj posiekaną cebulę do grzybów. Smaż wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie włóż kurczaka z powrotem do miski. Dodaj paprykę, pomidory i czosnek. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wlej gorącą wodę, dodaj curry, sól i pieprz do smaku. Przełącz powolną kuchenkę na tryb "duszenie" na 20 minut. Skoncentruj się na swojej powolnej kuchence.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kurczak z grzybami w powolnej kuchence jest gotowy! Takie danie można podawać niezależnie lub uzupełnić dowolnym dodatkiem. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy