skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka z grzybami w powolnej kuchence? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. W powolnej kuchence możesz ugotować dowolne części kurczaka, ale biorę filet z kurczaka, aby kości nie spotkały się w gotowym naczyniu. Proporcje wszystkich składników można nieznacznie zmienić w zależności od preferencji smakowych.
Krok 2:
Opłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą, osusz nadmiar wilgoci i pokrój na duże kawałki. Rozgrzej miskę multicookera do gorącego stanu w trybie "smażenia", wlej trochę oleju roślinnego i włóż pokrojonego kurczaka. Smaż przez 7-8 minut na złoty kolor.
Krok 3:
Umyj pieczarki z brudu i pokrój. Pokrój duże pieczarki na 4 części, a kredki mogą być tylko na pół.
Krok 4:
Obierz cebulę i czosnek i spłucz w zimnej wodzie. Pokrój cebulę w półpierścienie lub nieco mniejsze. Po prostu posiekaj czosnek na kawałki.
Krok 5:
Umyj paprykę i pomidory, a także pokrój na kawałki.
Krok 6:
Gdy kurczak się usmaży, połóż go na talerzu. I włóż pokrojone pieczarki do miski multicookera. Smaż je przez 5-7 minut. Następnie dodaj posiekaną cebulę do grzybów. Smaż wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty.
Krok 7:
Następnie włóż kurczaka z powrotem do miski. Dodaj paprykę, pomidory i czosnek. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Następnie wlej gorącą wodę, dodaj curry, sól i pieprz do smaku. Przełącz powolną kuchenkę na tryb "duszenie" na 20 minut. Skoncentruj się na swojej powolnej kuchence.
Krok 8:
Kurczak z grzybami w powolnej kuchence jest gotowy! Takie danie można podawać niezależnie lub uzupełnić dowolnym dodatkiem. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g