kaczka z kiszoną kapustą w piekarniku

nie gotuj kaczki na wakacje, dopóki nie przeczytasz tego przepisu! Kaczka faszerowana kiszoną kapustą z jabłkami i pieczona w piekarniku-przepis gdzie & quot; Gwiazdy się spotkały & quot;. Słodko-kwaśny smak nadzienia z powodzeniem łączy się z dość tłustym i soczystym mięsem drobiowym, doskonale podkreślając jego walory gastronomiczne.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 68 % 27 g
węglowodany 5 % 2 g
294 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kaczkę z kiszoną kapustą w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Jeśli masz zamrożoną kaczkę, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przypal ptaka z nadmiaru piór, Usuń gruczoły łojowe z ogona i odetnij nadmiar skóry na gardle. Dokładnie umyj tuszę i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć pozostałą wodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę. W osobnym pojemniku wymieszaj 3 łyżki oleju roślinnego, czosnek, sól, cukier i pieprz przepuszczone przez prasę. Dodałem cukier i pieprz 0,5 łyżeczki, a sól 1 niepełną łyżeczkę. dobrze wymieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natrzyj kaczkę marynatą ze wszystkich stron i wewnątrz. Zawiń w folię spożywczą lub wyślij do celofanowej torby, jak wolisz. Wyślij ptaka do lodówki do marynowania przez kilka godzin (najlepiej na noc).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy kaczka się marynuje, przygotuj nadzienie. Umyj obraną cebulę i jabłko, osusz. Pokrój cebulę w półpierścienie lub kostki. Rozgrzej olej roślinny na patelni z grubym dnem, wyślij cebulę do smażenia. Na dużym ogniu gotuj, aż cebula będzie półprzezroczysta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kiszoną kapustę, jeśli masz mocno kwaśną, namocz w zimnej wodzie i wyciśnij. W razie potrzeby posiekaj go również. Pokrój jabłka w kostkę. Wyślij kapustę i jabłka do cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W razie potrzeby wlej trochę białego wina, ale możesz gotować bez niego, okaże się nie mniej smaczny. Dodaj szczyptę cukru i zmielony czarny pieprz, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Nie zapomnij mieszać, aby kapusta się nie przypaliła. Wyjmij patelnię z pieca i lekko ostudź nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Faszeruj kaczkę kapustą. Jeśli na tuszy pozostaną cząsteczki czosnku, usuń je, w przeciwnym razie podczas pieczenia spali się i zepsuje wygląd ptaka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zabezpiecz brzuch kaczki wykałaczkami, jak na zdjęciu lub zszyj nitką. Włóż tuszę do naczynia do pieczenia. Możesz użyć kurczaka lub innego kształtu o grubych krawędziach i dnie. Upiekłam w szklanym naczyniu. Jeśli nadal masz nadzienie z kapusty, połóż je na brzegach kaczki. Przykryj formę pokrywką lub folią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij kaczkę do piekarnika, ustaw temperaturę na 180-200 stopni i piecz przez 1,5-2 godziny (Czas pieczenia zależy od możliwości piekarnika). Następnie zdejmij pokrywkę (folię), posmaruj tuszę silikonową szczotką tłuszczem, który stopił się podczas gotowania. W razie potrzeby owiń nogi i skrzydła folią, aby się nie paliły.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw kaczkę w piekarniku, aż będzie równomiernie pokryta chrupiącą złotą skórką. Tym razem mój piekarnik Nie upiekł równomiernie, a więc miejsca, w których powstała już złota skorupa, przykryłem folią i zostawiłem ptaka na kolejne 15 minut do pieczenia, aż równomiernie się zarumienił.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj kaczkę, gdy jest gorąca.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Niesamowicie soczysty, aromatyczny i pyszny!

marynata z kaczki może być absolutnie dowolna według twoich upodobań. Użyj miodu, musztardy lub po prostu natrzyj tusze aromatycznymi suchymi ziołami.

takie danie nasyci i rozgrzeje w chłodne zimowe wieczory, koniecznie spróbuj!

smacznego!

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy