skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kaczkę z kiszoną kapustą w piekarniku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Jeśli masz zamrożoną kaczkę, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia.
Krok 2:
Przypal ptaka z nadmiaru piór, Usuń gruczoły łojowe z ogona i odetnij nadmiar skóry na gardle. Dokładnie umyj tuszę i osusz papierowymi serwetkami, aby usunąć pozostałą wodę.
Krok 3:
Przygotuj marynatę. W osobnym pojemniku wymieszaj 3 łyżki oleju roślinnego, czosnek, sól, cukier i pieprz przepuszczone przez prasę. Dodałem cukier i pieprz 0,5 łyżeczki, a sól 1 niepełną łyżeczkę. dobrze wymieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.
Krok 4:
Natrzyj kaczkę marynatą ze wszystkich stron i wewnątrz. Zawiń w folię spożywczą lub wyślij do celofanowej torby, jak wolisz. Wyślij ptaka do lodówki do marynowania przez kilka godzin (najlepiej na noc).
Krok 5:
Gdy kaczka się marynuje, przygotuj nadzienie. Umyj obraną cebulę i jabłko, osusz. Pokrój cebulę w półpierścienie lub kostki. Rozgrzej olej roślinny na patelni z grubym dnem, wyślij cebulę do smażenia. Na dużym ogniu gotuj, aż cebula będzie półprzezroczysta.
Krok 6:
Kiszoną kapustę, jeśli masz mocno kwaśną, namocz w zimnej wodzie i wyciśnij. W razie potrzeby posiekaj go również. Pokrój jabłka w kostkę. Wyślij kapustę i jabłka do cebuli.
Krok 7:
W razie potrzeby wlej trochę białego wina, ale możesz gotować bez niego, okaże się nie mniej smaczny. Dodaj szczyptę cukru i zmielony czarny pieprz, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Nie zapomnij mieszać, aby kapusta się nie przypaliła. Wyjmij patelnię z pieca i lekko ostudź nadzienie.
Krok 8:
Faszeruj kaczkę kapustą. Jeśli na tuszy pozostaną cząsteczki czosnku, usuń je, w przeciwnym razie podczas pieczenia spali się i zepsuje wygląd ptaka.
Krok 9:
Zabezpiecz brzuch kaczki wykałaczkami, jak na zdjęciu lub zszyj nitką. Włóż tuszę do naczynia do pieczenia. Możesz użyć kurczaka lub innego kształtu o grubych krawędziach i dnie. Upiekłam w szklanym naczyniu. Jeśli nadal masz nadzienie z kapusty, połóż je na brzegach kaczki. Przykryj formę pokrywką lub folią.
Krok 10:
Wyślij kaczkę do piekarnika, ustaw temperaturę na 180-200 stopni i piecz przez 1,5-2 godziny (Czas pieczenia zależy od możliwości piekarnika). Następnie zdejmij pokrywkę (folię), posmaruj tuszę silikonową szczotką tłuszczem, który stopił się podczas gotowania. W razie potrzeby owiń nogi i skrzydła folią, aby się nie paliły.
Krok 11:
Pozostaw kaczkę w piekarniku, aż będzie równomiernie pokryta chrupiącą złotą skórką. Tym razem mój piekarnik Nie upiekł równomiernie, a więc miejsca, w których powstała już złota skorupa, przykryłem folią i zostawiłem ptaka na kolejne 15 minut do pieczenia, aż równomiernie się zarumienił.
Krok 12:
Podawaj kaczkę, gdy jest gorąca.
Krok 13:
Niesamowicie soczysty, aromatyczny i pyszny!
marynata z kaczki może być absolutnie dowolna według twoich upodobań. Użyj miodu, musztardy lub po prostu natrzyj tusze aromatycznymi suchymi ziołami.
takie danie nasyci i rozgrzeje w chłodne zimowe wieczory, koniecznie spróbuj!
smacznego!
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g