skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić gulasz z kaszą gryczaną?
1. Posortuj i opłucz kaszę gryczaną, włóż do rondla i podpal na 1-2 minuty.
2. Napełnij kaszę gryczaną wodą, aby jej poziom był o 1,5 cm wyższy niż płatki.
3. Zagotuj zawartość garnka, a następnie dodaj sól. Gotuj kaszę przez 3 minuty, wyłącz ogrzewanie i przykryj garnek pokrywką.
4. Umyj marchewki, pokrój je w plasterki. Obrany czosnek pokroić na połówki, cebulę pokroić w drobną kostkę.
5. Pokrój oba mięso na małe kawałki.
6. Podgrzej patelnię olejem roślinnym (oliwą lub innym).
7. W rozgrzanym oleju umieść czosnek i gałązkę tymianku. Pozostaw na kilka minut, a następnie usuń czosnek.
8. Włóż mięso na patelnię, sól, smaż przez 5 minut, nie zapominając o mieszaniu.
9. Dodaj marchewki, wymieszaj, smaż przez 2 minuty.
10. Połóż cebulę, smaż wszystko razem, mieszając, przez kolejne 2 minuty.
11. Dodaj wodę, pomidory do własnego soku, szczyptę cukru. Dusić przez 7 minut.
12. Włóż mąkę. Ciągle mieszając, trzymaj na ogniu przez 1 minutę.
13. Dodaj masło do gryki, wszystko mieszając.
14. Rozłóż kaszę gryczaną na porcjach, ułóż gulasz na wierzchu, udekoruj gałązką tymianku.
danie podawać do ostygnięcia. I smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g