gulasz z kaszą gryczaną

Przygotuj niesamowicie pyszny gulasz z kruchą kaszą gryczaną! Wydaje się, że jest to proste danie, ale możesz gotować na różne sposoby. Jeśli gotujesz według tego przepisu, gulasz okazuje się bardzo smaczny, pachnący, mięso jest miękkie i soczyste. A kasza gryczana jest zawsze krucha, ziarno do ziarna. Kasza gryczana i mięso w sosie pomidorowym to idealne połączenie. Bardzo satysfakcjonujące i apetyczne danie!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 11 g
tłuszcze 22 % 9 g
węglowodany 51 % 21 g
207 kcal
IG: 14 / 76 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak zrobić gulasz z kaszą gryczaną?

1. Posortuj i opłucz kaszę gryczaną, włóż do rondla i podpal na 1-2 minuty.
2. Napełnij kaszę gryczaną wodą, aby jej poziom był o 1,5 cm wyższy niż płatki.
3. Zagotuj zawartość garnka, a następnie dodaj sól. Gotuj kaszę przez 3 minuty, wyłącz ogrzewanie i przykryj garnek pokrywką.
4. Umyj marchewki, pokrój je w plasterki. Obrany czosnek pokroić na połówki, cebulę pokroić w drobną kostkę.
5. Pokrój oba mięso na małe kawałki.
6. Podgrzej patelnię olejem roślinnym (oliwą lub innym).
7. W rozgrzanym oleju umieść czosnek i gałązkę tymianku. Pozostaw na kilka minut, a następnie usuń czosnek.
8. Włóż mięso na patelnię, sól, smaż przez 5 minut, nie zapominając o mieszaniu.
9. Dodaj marchewki, wymieszaj, smaż przez 2 minuty.
10. Połóż cebulę, smaż wszystko razem, mieszając, przez kolejne 2 minuty.
11. Dodaj wodę, pomidory do własnego soku, szczyptę cukru. Dusić przez 7 minut.
12. Włóż mąkę. Ciągle mieszając, trzymaj na ogniu przez 1 minutę.
13. Dodaj masło do gryki, wszystko mieszając.
14. Rozłóż kaszę gryczaną na porcjach, ułóż gulasz na wierzchu, udekoruj gałązką tymianku.

danie podawać do ostygnięcia. I smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy