Kuskus z warzywami

zdrowa i jasna przystawka jest przygotowywana w prosty i szybki sposób. Kuskus przygotowany według tego przepisu będzie lśnił nowymi kolorami i będzie mógł zwrócić na siebie uwagę tych, którzy go nie lubią (jeszcze). Przystawka jest soczysta, pikantna i atrakcyjna zewnętrznie. Szybko się gotuje i pasuje do mięsa, kurczaka lub ryb.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
58 kcal
IG: 43 / 57 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kuskus z warzywami? Obierz cebulę i drobno posiekaj. Umyj marchewki pod bieżącą wodą, pocierając skórkę szczotką, aby usunąć silne zabrudzenia. Marchewki muszą być dość drobno posiekane nożem, aby miały czas na gotowanie. Zamiast tego marchewki można zetrzeć na grubej tarce. Cebula i marchewka to dokładnie dwa składniki, które tradycyjnie są częścią smażenia wielu potraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię nieprzywierającą z niskimi bokami na dużym ogniu. Wlej olej słonecznikowy i dobrze go podgrzej. Zmniejsz ogień do średniego. Ułóż marchewki i cebulę smażyć do miękkości. Zajmie to około pięciu minut. Od czasu do czasu mieszaj warzywa, aby się nie przypaliły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę umyć i uwolnić z nasion i łodygi. Możesz użyć papryki dowolnego koloru, zmieni to tylko wygląd potrawy. Pokrój paprykę na średnie kawałki i dodaj do patelni. Smaż warzywa przez kilka minut, zanim papryka lekko zmięknie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinię umyj i pokrój w średnią kostkę, dodaj na patelnię do reszty warzyw i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostatnim składnikiem warzyw są pomidory koktajlowe. Należy je również umyć i przeciąć, na przykład wzdłuż na pół. Możesz zmielić i mocniej. Dodaj pomidory do patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól i pieprz warzywa do smaku. W tym momencie możesz dodać suszone lub świeże zioła i inne przyprawy, które lubisz. Używam mieszanki ziół: bazylii, oregano i mięty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj warzywa i spłaszcz je szpatułką do gotowania. Posyp równomiernie kuskusem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij kuskus przefiltrowaną wodą i pod przykryciem gotuj naczynie na małym ogniu, aż wilgoć całkowicie wyparuje. Stanie się to dość szybko, ale dla każdego jest inaczej ze względu na cechy płyt kuchennych i samych patelni. Dusiłem przez cztery minuty. Kuskus gotuje się bardzo szybko, a nawet ten krótki czas wystarczył, aby puchnąć i osiągnąć gotowość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie wymieszaj gotowe danie i możesz je podać.

warzywa w tym naczyniu są dodawane do patelni w dokładnie takiej kolejności ze względu na ich szybkość gotowania. Oznacza to, że najpierw są te, które gotują się dłużej, a na samym końcu te, które gotują się najszybciej. Moje danie dusiło się nie dłużej niż dwadzieścia minut od rozpoczęcia smażenia do dodania kuskusu.

przed podaniem przystawkę można udekorować świeżymi ziołami.

smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jak wybrać kuskus i lepiej go ugotować, przeczytaj artykuł o kuskusie .

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Kuskus - 112   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy