skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ziemniaki w doniczkach z grzybami i serem? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj i osusz ziemniaki. Wszelkie grzyby są odpowiednie-leśne, pieczarki, boczniaki, świeże, suche, mrożone. Najprostsza opcja gotowania z pieczarkami.
Krok 2:
Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie plasterki.
Krok 3:
Delikatnie umyj grzyby z brudu i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój je na talerze.
Krok 4:
Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki pierścieni.
Krok 5:
Weź garnki do pieczenia. Połóż ziemniaki na dnie, na nim cebulę.
Krok 6:
Ułóż pokrojone grzyby na wierzchu.
Krok 7:
Wlej śmietanę do szklanki, wlej do niej przyprawy i sól. Wziąłem gałkę muszkatołową i zmielony czarny pieprz. Możesz użyć dowolnych innych według własnych upodobań. Wybierz również zawartość tłuszczu w śmietanie według własnego uznania. Wzięłam 10%. Pamiętaj, że zmieni się również zawartość kalorii w naczyniu. Dobrze wymieszaj śmietanę.
Krok 8:
Dodaj śmietanę do ziemniaków z grzybami. Przykryj garnki pokrywkami. Ustaw je na blasze do pieczenia — pomoże to uniknąć zabrudzenia piekarnika, jeśli śmietana zacznie uciekać. Umieść garnki w piekarniku rozgrzanym do 200°C. piecz je przez 40 minut.
Krok 9:
Podczas pieczenia naczynia zetrzyj ser na grubej tarce. Weź wysokiej jakości twardy ser, bez substytutów tłuszczu roślinnego. Powinien być smaczny i dobrze się stopić.
Krok 10:
Po upływie czasu wyjmij garnki z piekarnika, ale nie wyłączaj go. Posyp półmisek serem.
Krok 11:
Włóż garnki z powrotem do piekarnika już bez pokrywek. Piec jeszcze około 10 minut. Ser powinien się stopić. Wyjmij gotowe naczynie z piekarnika.
Krok 12:
Podaj go natychmiast do stołu. Możesz bezpośrednio w doniczkach lub przenieść na talerze. Smacznego!
jeśli chcesz, możesz wstępnie usmażyć grzyby z cebulą, okaże się jeszcze smaczniejszy, ale bardziej kaloryczny.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g