ziemniaki w doniczkach z grzybami i serem

pyszne, aromatyczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu! Ziemniaki w doniczkach z grzybami i serem to przepis z klasyczną i ulubioną kombinacją smaków. Pieczenie w piekarniku sprawia, że danie jest mdłe, a śmietana zamienia się w gęsty, aromatyczny sos. Nadaje się zarówno do zwykłego, jak i świątecznego stołu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 58 % 11 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki w doniczkach z grzybami i serem? Przygotuj jedzenie. Dobrze umyj i osusz ziemniaki. Wszelkie grzyby są odpowiednie-leśne, pieczarki, boczniaki, świeże, suche, mrożone. Najprostsza opcja gotowania z pieczarkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i pokrój ziemniaki w cienkie plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Delikatnie umyj grzyby z brudu i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój je na talerze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki pierścieni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź garnki do pieczenia. Połóż ziemniaki na dnie, na nim cebulę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż pokrojone grzyby na wierzchu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej śmietanę do szklanki, wlej do niej przyprawy i sól. Wziąłem gałkę muszkatołową i zmielony czarny pieprz. Możesz użyć dowolnych innych według własnych upodobań. Wybierz również zawartość tłuszczu w śmietanie według własnego uznania. Wzięłam 10%. Pamiętaj, że zmieni się również zawartość kalorii w naczyniu. Dobrze wymieszaj śmietanę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj śmietanę do ziemniaków z grzybami. Przykryj garnki pokrywkami. Ustaw je na blasze do pieczenia — pomoże to uniknąć zabrudzenia piekarnika, jeśli śmietana zacznie uciekać. Umieść garnki w piekarniku rozgrzanym do 200°C. piecz je przez 40 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia naczynia zetrzyj ser na grubej tarce. Weź wysokiej jakości twardy ser, bez substytutów tłuszczu roślinnego. Powinien być smaczny i dobrze się stopić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upływie czasu wyjmij garnki z piekarnika, ale nie wyłączaj go. Posyp półmisek serem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż garnki z powrotem do piekarnika już bez pokrywek. Piec jeszcze około 10 minut. Ser powinien się stopić. Wyjmij gotowe naczynie z piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podaj go natychmiast do stołu. Możesz bezpośrednio w doniczkach lub przenieść na talerze. Smacznego!

jeśli chcesz, możesz wstępnie usmażyć grzyby z cebulą, okaże się jeszcze smaczniejszy, ale bardziej kaloryczny.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pieczarki można zastąpić borowikami lub masłem, ale weź pod uwagę różnicę w konsystencji i czasie gotowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy