skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić leniwe gołąbki w powolnej kuchence z kapustą, ryżem i mięsem mielonym? przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Będę gotować z mielonej wieprzowiny.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest ugotowanie ryżu. Opłucz ryż kilka razy w zimnej wodzie, włóż do wrzącej wody i gotuj przez 20-25 minut. Powinien stać się miękki. Gotowy ryż wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.
Krok 3:
Drobno posiekaj kapustę i zalej gorącą wodą. Odstaw na 10 minut. Jest to konieczne, aby kapusta stała się miękka. Następnie wrzuć kapustę do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 4:
Aby wymieszać mięso mielone, weź wygodną, przestronną miskę. Połącz w nim przygotowane mięso mielone, gotowany ryż i miękką kapustę.
Krok 5:
Następnie dodaj jajko i łyżkę kwaśnej śmietany. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw.
Krok 6:
Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie.
Krok 7:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Włącz Multicooker na tryb "smażenie", wlej trochę oleju roślinnego. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki. Rozdrobnione warzywa włożyć do gorącej miski wolnowaru i smażyć przez 2-3 minuty.
Krok 8:
W tym czasie oddzielnie podgrzej patelnię i wlej olej roślinny. Uformuj kulki z masy mięsnej i usmaż je na dużym ogniu, aby mięso było zapieczętowane ze wszystkich stron.
Krok 9:
Włóż smażone kulki do multicookera do warzyw.
Krok 10:
W osobnej szklance połącz wodę, śmietanę i koncentrat pomidorowy. Posolić.
Krok 11:
Napełnij kulki mięsne powstałym sosem i włącz Multicooker na tryb "duszenie" przez 60 minut. Skoncentruj się na swojej powolnej kuchence.
Krok 12:
Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy informujący, że danie jest gotowe. Ostrożnie otwórz pokrywkę, ułóż leniwe gołąbki na talerzach i podawaj. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal / 100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g