leniwe gołąbki w powolnej kuchence z ryżem z kapusty i mięsem mielonym

najsmaczniejsze, proste , szybkie-święto każdego dnia! Leniwe gołąbki w powolnej kuchence z kapustą, ryżem i mięsem mielonym według tego przepisu są bardzo proste i satysfakcjonujące. Oprócz prostej sałatki warzywnej i wszelkiego rodzaju przetworów idealnie nadają się do takich.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 48 % 14 g
węglowodany 31 % 9 g
187 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić leniwe gołąbki w powolnej kuchence z kapustą, ryżem i mięsem mielonym? przygotuj do tego niezbędne składniki. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Będę gotować z mielonej wieprzowiny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest ugotowanie ryżu. Opłucz ryż kilka razy w zimnej wodzie, włóż do wrzącej wody i gotuj przez 20-25 minut. Powinien stać się miękki. Gotowy ryż wrzuć do durszlaka i spłucz zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj kapustę i zalej gorącą wodą. Odstaw na 10 minut. Jest to konieczne, aby kapusta stała się miękka. Następnie wrzuć kapustę do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby wymieszać mięso mielone, weź wygodną, przestronną miskę. Połącz w nim przygotowane mięso mielone, gotowany ryż i miękką kapustę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj jajko i łyżkę kwaśnej śmietany. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Włącz Multicooker na tryb "smażenie", wlej trochę oleju roślinnego. Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki. Rozdrobnione warzywa włożyć do gorącej miski wolnowaru i smażyć przez 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie oddzielnie podgrzej patelnię i wlej olej roślinny. Uformuj kulki z masy mięsnej i usmaż je na dużym ogniu, aby mięso było zapieczętowane ze wszystkich stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż smażone kulki do multicookera do warzyw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W osobnej szklance połącz wodę, śmietanę i koncentrat pomidorowy. Posolić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij kulki mięsne powstałym sosem i włącz Multicooker na tryb "duszenie" przez 60 minut. Skoncentruj się na swojej powolnej kuchence.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy informujący, że danie jest gotowe. Ostrożnie otwórz pokrywkę, ułóż leniwe gołąbki na talerzach i podawaj. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.  

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal / 100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy