skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Moje mięso mielone jest domowej roboty, kurczak to wieprzowina. Warzywa średniej wielkości.
Krok 2:
W głębokim naczyniu przesiać mąkę, dodać sól i rozbić jajko kurze. Wszystko wymieszać. Ciasto będzie pierogowe, jeśli masz już własny przepis, możesz go ugotować. Czasami do ciasta dodaje się olej roślinny dla elastyczności, jest to pożądane.
Krok 3:
Części wlać ciepłą wodę i wymieszać. Zagnieść ciasto i pozostawić na kilka minut na stole. Ciasto powinno być elastyczne, nie przyklejające się do rąk. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 4:
Umyj, obierz i posiekaj warzywa: posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki. Odłóż część posiekanej cebuli, dodaj do mięsa mielonego. Rozgrzej patelnię, wlej trochę oleju. Smaż warzywa przez kilka minut.
Krok 5:
Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, sól, pieprz i wymieszaj.
Krok 6:
Zagnieść ciasto, ułożyć ciasto na posypanym mąką stole i rozwałkować na cienkie ciasto. Grubość ciasta na gust Twojej rodziny. Liczę na to, że dzieci spróbują moich Gruzinów, więc robię ciasto, które nie jest zbyt cienkie, jak lubią.
Krok 7:
Na tortilli równomiernie ułóż mięso mielone z cebulą.
Krok 8:
Zwinąć tortillę z mięsem mielonym w rolkę i pokroić w małe bułki o grubości 2-3 cm.
Krok 9:
Na patelni ze smażonymi warzywami ułóż pokrojone klopsiki, nadzieniem do góry.
Krok 10:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą, gdzieś 2/3-1 szklankę, dodać sól, pieprz i polać tym sosem bułki. Umieść patelnię na małym ogniu. W razie potrzeby możesz dodać liść laurowy. Dusić Gruzinów do miękkości 15-20 minut.
Krok 11:
Podawaj gotowe danie na gorąco, układając 1-2 bułki na talerzu i polewając sosem z warzywami.
nie mogłem znaleźć pochodzenia tego dania. Prawie nie należy do kuchni gruzińskiej. Być może takie danie urodziło się jednocześnie z kilkoma gospodyniami domowymi, więc trudno jest znaleźć autorstwo. Niemniej jednak danie jest dość powszechne. Jest zrozumiałe, wszystko gotuje się znacznie szybciej niż na przykład te same pierogi z ich rzeźbieniem. A smak jest bardzo blisko nich. Wiele z nich jest nawet smażonych na patelni, a nie duszonych. Chociaż pierogi mojego gospodarstwa domowego okazały się bliższe.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g