Gruzineczki

dla wszystkich miłośników pierogów w wersji light. Proponuję spróbować oryginalnego dania o delikatnej nazwie & quot; Gruzini & quot;. Nazwa jest ciekawa, ale danie, ze względu na swoje główne składniki, jest bardzo codzienne. Ciasto, mięso mielone, pierogi cebulowe, tylko leniwe.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 30 % 11 g
węglowodany 49 % 18 g
203 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Moje mięso mielone jest domowej roboty, kurczak to wieprzowina. Warzywa średniej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokim naczyniu przesiać mąkę, dodać sól i rozbić jajko kurze. Wszystko wymieszać. Ciasto będzie pierogowe, jeśli masz już własny przepis, możesz go ugotować. Czasami do ciasta dodaje się olej roślinny dla elastyczności, jest to pożądane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Części wlać ciepłą wodę i wymieszać. Zagnieść ciasto i pozostawić na kilka minut na stole. Ciasto powinno być elastyczne, nie przyklejające się do rąk. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj, obierz i posiekaj warzywa: posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki. Odłóż część posiekanej cebuli, dodaj do mięsa mielonego. Rozgrzej patelnię, wlej trochę oleju. Smaż warzywa przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, sól, pieprz i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto, ułożyć ciasto na posypanym mąką stole i rozwałkować na cienkie ciasto. Grubość ciasta na gust Twojej rodziny. Liczę na to, że dzieci spróbują moich Gruzinów, więc robię ciasto, które nie jest zbyt cienkie, jak lubią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na tortilli równomiernie ułóż mięso mielone z cebulą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwinąć tortillę z mięsem mielonym w rolkę i pokroić w małe bułki o grubości 2-3 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni ze smażonymi warzywami ułóż pokrojone klopsiki, nadzieniem do góry.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą, gdzieś 2/3-1 szklankę, dodać sól, pieprz i polać tym sosem bułki. Umieść patelnię na małym ogniu. W razie potrzeby możesz dodać liść laurowy. Dusić Gruzinów do miękkości 15-20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj gotowe danie na gorąco, układając 1-2 bułki na talerzu i polewając sosem z warzywami.

nie mogłem znaleźć pochodzenia tego dania. Prawie nie należy do kuchni gruzińskiej. Być może takie danie urodziło się jednocześnie z kilkoma gospodyniami domowymi, więc trudno jest znaleźć autorstwo. Niemniej jednak danie jest dość powszechne. Jest zrozumiałe, wszystko gotuje się znacznie szybciej niż na przykład te same pierogi z ich rzeźbieniem. A smak jest bardzo blisko nich. Wiele z nich jest nawet smażonych na patelni, a nie duszonych. Chociaż pierogi mojego gospodarstwa domowego okazały się bliższe.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy