skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć kapustę z jajkiem na patelni? Przygotuj niezbędne produkty. Kapusta jest lepsza niż młoda, Nowa uprawa. Ale zeszłoroczna kapusta również się sprawdzi. Weź większe jajko, najlepiej, jeśli jest to jajko domowe. Przed użyciem nie zapomnij sprawdzić świeżości: zanurz jajko w pojemniku z wodą o temperaturze pokojowej. Jeśli jajko zatonie, to jest świeże, ale jeśli jajko unosi się, to nie jest pierwszą świeżością i lepiej go nie używać
Krok 2:
Obierz cebulę, pokrój w dowolny dogodny sposób. Pokroiłam w drobną kostkę.
Krok 3:
Umyj kapustę, osusz, Usuń 2-3 górne liście - z reguły są najbardziej brudne. Pokrój kapustę w dowolny sposób. Pokroiłam ją w cienkie paski.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Olej może być dowolny: niedrogi słonecznik lub droga oliwka, ale ponieważ będziemy na nim smażyć, musi być rafinowany, aby nie palił się na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na złoty kolor, około 5 do 7 minut.
Krok 5:
Dodaj posiekaną kapustę, wymieszaj.
Krok 6:
Sól. Po kilku minutach kapusta odda płyn, zmięknie i zmniejszy objętość.
Krok 7:
Smaż kapustę z cebulą przez około 10-12 minut. Kapusta powinna być smażona, a nie duszona. Dlatego ogień musi być silniejszy niż średnia. Smażona kapusta jest znacznie smaczniejsza niż duszona. Na tym etapie możesz dodać do kapusty ulubione zioła lub przyprawy: mielony pieprz, suszony lub świeży czosnek, zioła prowansalskie, dowolne zioła lub zioła.
Krok 8:
Dobrze umyj jajko, jego powierzchnia zawiera dużo bakterii, więc dobrze umyj jajko. Delikatnie wbij jajko w kapustę.
Krok 9:
Intensywnie mieszaj naczynie, aby jajko było równomiernie rozłożone między kapustą, a nie smażone w całości w jednym miejscu. Gotuj jeszcze około 5-7 zagnieceń. Skoncentruj się na swoim piecu.
Krok 10:
Podawaj kapustę na gorąco jako dodatek do dań mięsnych i drobiowych lub podawaj taką kapustę z jajkiem jako samodzielne danie. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g