ryż z kapustą w powolnej kuchence

ryż z kapustą w powolnej kuchence-szybki i pyszny! Nie zapomnij podać takiego dania ze śmietaną lub majonezem czosnkowym, sosem "Aioli" lub innymi pikantnymi przekąskami, świeżym chlebem lub bagietką. Duszony ryż z kapustą jest idealny zarówno na lunch, jak i kolację.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 78 % 14 g
82 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Cebulę obrać, opłukać w wodzie. Usuń górne liście z widelca kapusty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż wlać do głębokiej miski i zalać zimną wodą, spłukać. następnie ponownie napełnij wodą, spłukując, aż płyn stanie się przezroczysty. W ten sposób skrobia jest wypłukiwana ze zbóż.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej umyty ryż do miski wolnowaru. Wielu gotuje ryż z kapustą w powolnej kuchence nieco inaczej, najpierw smażąc cebulę z kaszą ryżową, a następnie dodając posiekaną kapustę i wodę, koncentrat pomidorowy. Ta opcja tworzenia drugiego dania różni się tym, że ryż należy najpierw ugotować do połowy. Cebula według przepisu nie jest smażona, ale duszona z resztą składników. Jednocześnie danie okazuje się bardziej dietetyczne, soczyste i aromatyczne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalać gorącą wodą, lekko posolić, dodać liście laurowe. Włącz tryb " Ryż " lub "owsianka" na tablicy wyników multicookera przez 20 minut, pod warunkiem nalewania gorącej wody i przez 30 minut, pod warunkiem nalewania zbóż zimną wodą. Zamknij sprzęt pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozdrobnij widelec kapusty pokrojonym w średniej grubości, gdy tylko technika wyda sygnał dźwiękowy, wlej kawałek kapusty do miski multicookera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj koncentrat pomidorowy. Taki produkt można zastąpić pomidorami w puszkach bez skórki, sokiem pomidorowym, keczupem itp.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój obraną cebulę w półpierścienie lub małą kostkę, wlej do miski multicookera. Można go zastąpić zieloną cebulą, porem itp.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól i pieprz potrawę do smaku. Czasami podczas tworzenia potrawy dodaje się mieloną paprykę, suszony tymianek. Wlej olej roślinny, ale upewnij się, że jest bezwonny, w przeciwnym razie całe danie nabierze maślanego smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie wymieszaj wszystko, aby zarówno kapusta, jak i cebula znalazły się w bulionie ryżowo-pomidorowym. Włącz tryb "gaszenie" na 15-20 minut, zamknij sprzęt pokrywką. Gotuj danie, aż usłyszysz sygnał dźwiękowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy tylko zabrzmi, delikatnie otwórz pokrywkę wolnowaru i wypuść parę. Do gotowego dania można wprowadzić masło, aby wzmocnić smak lub aromat.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż ryż z kapustą z powolnej kuchenki do misek, głębokich talerzy, udekoruj i podawaj na gorąco.

ryż z kapustą w powolnej kuchence zgodnie z przepisem ze zdjęciem okazuje się bardzo soczysty, pachnący i smaczny, ponieważ danie marnieje we własnym soku. Podaje się go z chlebem na czczo, ze śmietaną lub majonezem czosnkowym w dni bez postu. W razie potrzeby możesz osobno podsmażyć cebulę i dodać ją wraz z kawałkami kapusty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy