skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przepisu użyłam jednej cukinii o wadze 350 gramów. Jest młody, więc nie trzeba było z niego obierać skóry i usuwać nasion z włóknistą częścią. Jeśli cukinia jest wystarczająco dojrzała, musisz to zrobić. Cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Umyj pietruszkę i drobno posiekaj. Obierz czosnek i posiekaj w wygodny sposób-zetrę go na drobnej tarce.
Krok 2:
Wlej cukinię do rondla o odpowiedniej wielkości, dodaj cukier i sól i wlej olej roślinny, wszystko wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut. Ten etap, podczas którego sok zostanie uwolniony z cukinii, pozwoli warzywu nie gotować się i pozostać w całości, a także skrócić czas obróbki cieplnej.
Krok 3:
Następnie wlej sok pomidorowy do rondla z cukinią. Użyłem domowego soku pomidorowego z nasionami, możesz wziąć dowolny.
Krok 4:
Stawiamy patelnię na kuchence na dużym ogniu i czekamy na gotowanie. Po ugotowaniu dusimy naczynie na umiarkowanym ogniu przez 15 minut, mieszając. Nie przykryłem patelni pokrywką.
Krok 5:
Następnie dodaj pietruszkę i czosnek.
Krok 6:
Wymieszaj i kontynuuj duszenie cukinii przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7:
Potrzebowałem jednego słoika na 450 gramów, który sterylizowałem przez 10 minut na moim starym czajniku - w nim również sterylizowano pokrywkę. Możesz również wysterylizować słoiki w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.
Krok 8:
Pod koniec gotowania wlej ocet, ponownie wymieszaj i wyłącz ogień.
Krok 9:
Ułóż przekąskę w słoikach i zwiń pokrywki, odwróć i przykryj ciepłym ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie. Schłodzoną przekąskę przechowujemy w chłodnym miejscu: piwnicy, piwnicy, lodówce.
poczekaj na proces gotowania i wspaniały wynik. Cukinia wychodzi Cała i apetyczna.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok pomidorowy - 21 kcal/100g