cukinia w pomidorach na zimę

pyszna przekąska z cukinii - możesz gotować o każdej porze roku. Danie okazuje się soczyste, o smaku czosnku i pysznym sosie pomidorowym. Z określonej liczby produktów otrzymasz jeden słoik, jeśli chcesz ugotować kilka, weź więcej produktów dwa lub trzy razy lub nawet więcej. Przystawka pasuje do dań głównych. Najlepiej gotować w sezonie zbierania warzyw, kiedy cukinia kosztuje grosz. Ale jeśli nagle latem lub jesienią nie masz czasu na przygotowanie tego dania, chwyć je zimą lub wiosną - nie pożałujesz.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 53 % 8 g
84 kcal
IG: 63 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przepisu użyłam jednej cukinii o wadze 350 gramów. Jest młody, więc nie trzeba było z niego obierać skóry i usuwać nasion z włóknistą częścią. Jeśli cukinia jest wystarczająco dojrzała, musisz to zrobić. Cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Umyj pietruszkę i drobno posiekaj. Obierz czosnek i posiekaj w wygodny sposób-zetrę go na drobnej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukinię do rondla o odpowiedniej wielkości, dodaj cukier i sól i wlej olej roślinny, wszystko wymieszaj i pozostaw na 10-15 minut. Ten etap, podczas którego sok zostanie uwolniony z cukinii, pozwoli warzywu nie gotować się i pozostać w całości, a także skrócić czas obróbki cieplnej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej sok pomidorowy do rondla z cukinią. Użyłem domowego soku pomidorowego z nasionami, możesz wziąć dowolny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stawiamy patelnię na kuchence na dużym ogniu i czekamy na gotowanie. Po ugotowaniu dusimy naczynie na umiarkowanym ogniu przez 15 minut, mieszając. Nie przykryłem patelni pokrywką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj pietruszkę i czosnek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj i kontynuuj duszenie cukinii przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Potrzebowałem jednego słoika na 450 gramów, który sterylizowałem przez 10 minut na moim starym czajniku - w nim również sterylizowano pokrywkę. Możesz również wysterylizować słoiki w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec gotowania wlej ocet, ponownie wymieszaj i wyłącz ogień.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż przekąskę w słoikach i zwiń pokrywki, odwróć i przykryj ciepłym ręcznikiem, aż całkowicie ostygnie. Schłodzoną przekąskę przechowujemy w chłodnym miejscu: piwnicy, piwnicy, lodówce.

poczekaj na proces gotowania i wspaniały wynik. Cukinia wychodzi Cała i apetyczna.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy