Manti na patelni

pyszne domowe manti przygotowane w nowy sposób! Pyszne i bardzo soczyste manti, które można przygotować, gdy nie ma czasu na przygotowanie tego dania w zwykły sposób. Gotowanie na patelni pozwala nie tylko uzyskać doskonały smak, ale także gwarantuje zachowanie integralności każdego kawałka.
asaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 6 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 53 % 18 g
187 kcal
IG: 22 / 0 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

danie jest całkowicie domowej roboty, więc zacznijmy od wyrabiania ciasta. Przesiej mąkę do głębokiej miski, dodaj zimną wodę i sól. Wymieszaj produkty widelcem, a następnie rękami. Kontynuujemy ugniatanie na stole, uprzednio posypanym niewielką ilością mąki. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste lub odwrotnie, przykleja się do rąk, Dodaj bardzo mało wody lub mąki.

chociaż ciasto manti nie jest drożdżowe, na pewno potrzebuje odpoczynku. Ciasto zwija się w kulkę, przykrywa wilgotną szmatką i pozostawia na godzinę na odpoczynek. W tym czasie proces wewnętrzny sprawi, że ciasto będzie miękkie, giętkie, a manti będą dobrze oślepione.

gdy ciasto się ustabilizuje, przygotuj nadzienie. Obierz ziemniaki i cebulę, umyj i dobrze wysusz. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a cebulę i kapustę siekamy tak małe, jak to możliwe.

używamy gotowego mięsa mielonego, najlepiej różnych produktów wieprzowo-wołowych. Jeśli chcesz, możesz wziąć jedną odmianę lub nawet całkowicie zastąpić kurczaka. Jeśli mięso mielone zostanie postanowione samodzielnie ugotować, mięso umyć, pokroić na małe kawałki i przejść przez maszynę do mięsa.

połącz mięso mielone z ziemniakami, cebulą i kapustą, dodaj sól i mielony pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić składniki.

wypoczęte ciasto zwijamy w grubą kiełbasę i kroimy na kawałki. Każdy kawałek zwija się w ciasto, przybliżona grubość 2 mm.

rozłóż łyżkę nadzienia na środku każdego ciasta i zawiń manti. Kładziemy patelnię na ogniu, dodajemy trochę oleju roślinnego, gdy tylko powierzchnia jest dobrze rozgrzana, rozprowadzamy manti. Lekko smażyć, napełnić wodą i przykryć pokrywką. Gotuj manti przez około 25-35 minut.

podawaj manti na gorąco, uzupełniając danie sosem. Przed podaniem myjemy zieloną cebulę i koperek pod bieżącą wodą, suszymy je, drobno siekamy i posypujemy gotowe danie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy