ciasto z jabłkami

nieporównywalnie pyszne, z prostych produktów, oryginalne! Szarlotka zmiennokształtna jest niezwykle soczysta i cudownie aromatyczna dzięki karmelizowanym jabłkom nasączonym miodem i cynamonem. Nie będziesz gotować tego każdego dnia, ale połóż go na stole, a nadejdą wakacje!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 63 % 32 g
279 kcal
IG: 13 / 3 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto z jabłkami? Najpierw zrób nadzienie. Przygotuj dla niej niezbędne produkty. Weź duże jabłka, dobrze sprawdzają się odmiany słodko-kwaśne. Dodaj cynamon do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jabłka, osusz. Jabłka obrać ze skórki i nasion, pokroić w plastry o średniej grubości. Zbyt cienkie krojenie jabłek nie jest konieczne, aby zachowały swój kształt po ugotowaniu. Podczas krojenia posyp jabłka sokiem z cytryny,aby nie ciemniły.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na umiarkowanym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić masę do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gotuj masę przez około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj miód na patelnię, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj masę przez kolejne 3-4 minuty, aż będzie karmelowa. Jednocześnie nie odchodź od pieca i cały czas mieszaj masę, aby się nie przypaliła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść przygotowane jabłka na patelni, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj nadzienie na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka będą w połowie ugotowane. Posyp jabłka cynamonem, wymieszaj. Zdejmij patelnię z ognia, pozwól farszowi ostygnąć. Aby to się stało szybciej, przenieś nadzienie na osobny talerz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby zmiękło. Weź duże jajka. Cukier waniliowy można zastąpić wanilią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito. Przesiewanie nasyci mąkę tlenem, a ciasto będzie lepiej rosło podczas pieczenia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Miękkie masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej mleko do powstałej masy, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto jest gęste, gładkie i kremowe.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na dnie naczynia do pieczenia ułóż nadzienie jabłkowe wraz z syropem karmelowym. Forma nie może być wstępnie nasmarowana, ponieważ nadzienie jest mokre, a ciasto zawiera wystarczającą ilość oleju. Ale jeśli twoja forma zamyka się luźno, lepiej upiec ciasto w ceramicznej, silikonowej formie lub w żaroodpornej szklanej formie, aby nadzienie nie wyciekło.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż ciasto równomiernie na wierzchu nadzienia, spłaszczając łyżką lub szpatułką.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Natychmiast piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 minut, aż się zarumieni. Gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewniany szpikulec w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, oznacza to, że formę można wyjąć z piekarnika. Niech ciasto lekko ostygnie w formie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Następnie odwróć ciasto na talerz, aby jabłka były na wierzchu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj. Smacznego!

jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.

czas gotowania może różnić się od wskazanego w przepisie. Dostosuj temperaturę i czas pieczenia, koncentrując się na cechach piekarnika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy