skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z jarmużu i sera w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. W razie potrzeby możesz wziąć dowolne przyprawy do smaku. Użyj rafinowanego oleju roślinnego.
Krok 2:
Posiekaj kapustę w małe paski.
Krok 3:
Posiekaj wstępnie obrane marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Dusić kapustę z marchewką na patelni z dodatkiem oleju roślinnego, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania posolić kapustę, dodać zmielony czarny pieprz (lub dowolne przyprawy do smaku). Dusić kapustę na średnim ogniu, aż będzie miękka. Następnie ostudź, aż będzie ciepły. Aby to się stało szybciej, włóż go z patelni do innego pojemnika.
Krok 5:
Dokładnie umyj jajka pod bieżącą wodą. W małej misce ubij jajka widelcem, aż będą gładkie.
Krok 6:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Możesz również użyć półtwardego lub miękkiego sera.
Krok 7:
Gdy kapusta trochę ostygnie, dodaj do niej ubite jajka. Wszystko dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić mieszaninę jajek na całej objętości kapusty.
Krok 8:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Połóż przygotowaną masę warzywną, spłaszcz.
Krok 9:
Posyp jarmuż równomiernie startym serem.
Krok 10:
Gotuj zapiekankę z jarmużu i sera w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 20 minut. Ser powinien się dobrze stopić, ale nie przesuszony. Tryb gotowania może być inny. Wszystko zależy od funkcji piekarnika.
Krok 11:
Podawaj zapiekankę z jarmużu na ciepło. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g