zapiekanka z jarmużu z serem w piekarniku

proste, łatwe, z niedrogich produktów! Dla całej rodziny! Zapiekanka z jarmużu i sera to duszone warzywa pieczone w piekarniku z jajkiem. Ta opcja gotowania nie tylko urozmaici smak zwykłego dania, ale także sprawi, że sama porcja będzie bardziej interesująca. A przygotowanie jest łatwe, proste i bez większych kosztów!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 19 % 4 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z jarmużu i sera w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. W razie potrzeby możesz wziąć dowolne przyprawy do smaku. Użyj rafinowanego oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę w małe paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj wstępnie obrane marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dusić kapustę z marchewką na patelni z dodatkiem oleju roślinnego, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania posolić kapustę, dodać zmielony czarny pieprz (lub dowolne przyprawy do smaku). Dusić kapustę na średnim ogniu, aż będzie miękka. Następnie ostudź, aż będzie ciepły. Aby to się stało szybciej, włóż go z patelni do innego pojemnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie umyj jajka pod bieżącą wodą. W małej misce ubij jajka widelcem, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Możesz również użyć półtwardego lub miękkiego sera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy kapusta trochę ostygnie, dodaj do niej ubite jajka. Wszystko dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić mieszaninę jajek na całej objętości kapusty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym. Połóż przygotowaną masę warzywną, spłaszcz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp jarmuż równomiernie startym serem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotuj zapiekankę z jarmużu i sera w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 20 minut. Ser powinien się dobrze stopić, ale nie przesuszony. Tryb gotowania może być inny. Wszystko zależy od funkcji piekarnika.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj zapiekankę z jarmużu na ciepło. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy