marchewkowe Raffaello

bardzo niezwykłe i pyszne cukierki, spróbuj! Łatwe I Proste! Szybko I Smacznie! Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 37 % 19 g
węglowodany 53 % 27 g
271 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zetrzyj surową marchewkę na drobnej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier i kwas cytrynowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść powstałą mieszaninę na patelni i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż nadmiar soku wyparuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj płatki kokosowe (200 g).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń pozostałe płatki kokosowe. Wskazówka! Możesz obtoczyć cukierki marchewkowe w wielokolorowych płatkach kokosowych, a następnie będą wyglądać szczególnie świątecznie na talerzu. Alternatywą dla wiórków kokosowych może być kruszonka waflowa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Finita! Smacznego!

możesz urozmaicić smak domowego "Raffaello", dodając startą czekoladę lub posiekane orzechy do masy marchewkowej. A wewnątrz kulek marchwi można "ukryć" obrane i prażone migdały.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g

Podobne przepisy