marchewkowe Raffaello
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zetrzyj surową marchewkę na drobnej tarce.
Krok 2:
Dodaj cukier i kwas cytrynowy.
Krok 3:
Umieść powstałą mieszaninę na patelni i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż nadmiar soku wyparuje.
Krok 4:
Dodaj płatki kokosowe (200 g).
Krok 5:
Wymieszaj i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 6:
Zwiń pozostałe płatki kokosowe. Wskazówka! Możesz obtoczyć cukierki marchewkowe w wielokolorowych płatkach kokosowych, a następnie będą wyglądać szczególnie świątecznie na talerzu. Alternatywą dla wiórków kokosowych może być kruszonka waflowa.
Krok 7:
Finita! Smacznego!
możesz urozmaicić smak domowego "Raffaello", dodając startą czekoladę lub posiekane orzechy do masy marchewkowej. A wewnątrz kulek marchwi można "ukryć" obrane i prażone migdały.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g