skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednią dynię. Nie wiem, jak nazywa się ta odmiana, ale ma kolor cytrynowy, a nie Pomarańczowo-żółty. Ta dynia jest twarda i prawie nie pachnie, dokładnie to jest potrzebne do tego dania. To nie zadziała ze zwykłej pomarańczowej słodkiej dyni.
Krok 2:
Suszone figi zalać wrzącą wodą przez 10 minut i pozostawić do zaparzenia pod pokrywką.
Krok 3:
Cytrusy dokładnie umyj, osusz i usuń z nich skórkę w cienkie paski, nie chwytając białego miąższu.
Krok 4:
Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy do osobnych pojemników.
Krok 5:
Pokrój dynię na duże kawałki, odetnij skórkę.
Krok 6:
Pokrój miąższ na kawałki o grubości około 0,5 cm o dowolnym kształcie.
Krok 7:
Odcedź figi, osusz je serwetkami i pokrój w drobną kostkę.
Krok 8:
Na patelni lub patelni z grubym dnem włóż dynię, dodaj figi, skórkę z cytryny i pomarańczy, cukier. Wlać sok pomarańczowy i trochę cytryny do smaku. Jeśli chcesz uzyskać wyraźną kwaskowatość, możesz dodać sok z połowy cytryny. Wymieszaj zawartość rondla i zagotuj na małym ogniu z szczelnie zamkniętą pokrywką. Po ugotowaniu gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut. W tym czasie musisz raz wymieszać deser.
Krok 9:
Wyłącz ogień, zdejmij pokrywkę i włóż deser do miski, umieszczając go w pojemniku z zimną wodą, aby dynia ostygła tak szybko, jak to możliwe. W razie potrzeby ponownie wymieszaj zimny deser, dodaj sok z cytryny lub cukier, aby uzyskać zrównoważony smak. Przed podaniem moczyć przez 2 godziny w lodówce i wymieszać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Figi - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g