deser dyniowy

słodko - kwaśny deser z chrupiącej dyni o cytrusowym smaku-pyszny. Bardzo prosty deser, który niezmiennie cieszy się powodzeniem nawet wśród osób, które nie przepadają za dynią. Faktem jest, że w tym daniu dynia w smaku i zapachu wcale nie przypomina siebie, jak jesteśmy przyzwyczajeni do owsianki dyniowej lub nadzienia do pieczenia. Tutaj jest chrupiący i słodko-kwaśny, a deser pachnie cytrusami, więc od pierwszej łyżki nikt nawet nie zgadnie, z czego jest zrobione to danie.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 16 g
62 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednią dynię. Nie wiem, jak nazywa się ta odmiana, ale ma kolor cytrynowy, a nie Pomarańczowo-żółty. Ta dynia jest twarda i prawie nie pachnie, dokładnie to jest potrzebne do tego dania. To nie zadziała ze zwykłej pomarańczowej słodkiej dyni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone figi zalać wrzącą wodą przez 10 minut i pozostawić do zaparzenia pod pokrywką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cytrusy dokładnie umyj, osusz i usuń z nich skórkę w cienkie paski, nie chwytając białego miąższu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy do osobnych pojemników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój dynię na duże kawałki, odetnij skórkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój miąższ na kawałki o grubości około 0,5 cm o dowolnym kształcie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odcedź figi, osusz je serwetkami i pokrój w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni lub patelni z grubym dnem włóż dynię, dodaj figi, skórkę z cytryny i pomarańczy, cukier. Wlać sok pomarańczowy i trochę cytryny do smaku. Jeśli chcesz uzyskać wyraźną kwaskowatość, możesz dodać sok z połowy cytryny. Wymieszaj zawartość rondla i zagotuj na małym ogniu z szczelnie zamkniętą pokrywką. Po ugotowaniu gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut. W tym czasie musisz raz wymieszać deser.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłącz ogień, zdejmij pokrywkę i włóż deser do miski, umieszczając go w pojemniku z zimną wodą, aby dynia ostygła tak szybko, jak to możliwe. W razie potrzeby ponownie wymieszaj zimny deser, dodaj sok z cytryny lub cukier, aby uzyskać zrównoważony smak. Przed podaniem moczyć przez 2 godziny w lodówce i wymieszać.

bardzo ważne jest, aby nie rozgotować dyni, w przeciwnym razie wszystko na próżno: powinna pozostać chrupiąca, tylko lekko zmiękczona i nasączona słodkim syropem cytrusowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Figi - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy