Przygotowanie marynowanej gorzkiej papryki na zimę

idealny przepis dla wszystkich miłośników pikantnych przekąsek i zimowych przygotowań. Łatwość przygotowania W naszej rodzinie przygotowanie gorzkiej papryki na zimę jest obowiązkową procedurą letnią.
Alexa-Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 67 % 18 g
węglowodany 30 % 8 g
186 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 10 d

przepis na przygotowanie ostrej papryki na zimę będzie interesujący dla miłośników ostrej.
przygotowaną paprykę w różnych kolorach (czerwoną i zieloną) dokładnie spłukujemy i usuwamy łodygę.
bierzemy patelnię o odpowiedniej wielkości, wlewamy tam olej i wkładamy pieprz. Następnie posyp solą i cukrem i dokładnie wymieszaj.
dusić paprykę na średnim ogniu, ciągle mieszając.
gdy papryka stanie się bardziej miękka, dodaj przyprawy, natkę pietruszki i ocet, a następnie po wymieszaniu gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej kwadrans.
gotową paprykę układamy na gorąco w przygotowanych suchych, czystych słoikach i zwijamy pokrywkami.
zimą taki kęs może być używany jako przyprawa lub, jeśli chcesz, po prostu jedz z różnymi dodatkami.
szczególnie podoba mi się z sosem sojowym i ryżem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy