skład / składniki
metoda gotowania
przepis na przygotowanie ostrej papryki na zimę będzie interesujący dla miłośników ostrej.
przygotowaną paprykę w różnych kolorach (czerwoną i zieloną) dokładnie spłukujemy i usuwamy łodygę.
bierzemy patelnię o odpowiedniej wielkości, wlewamy tam olej i wkładamy pieprz. Następnie posyp solą i cukrem i dokładnie wymieszaj.
dusić paprykę na średnim ogniu, ciągle mieszając.
gdy papryka stanie się bardziej miękka, dodaj przyprawy, natkę pietruszki i ocet, a następnie po wymieszaniu gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej kwadrans.
gotową paprykę układamy na gorąco w przygotowanych suchych, czystych słoikach i zwijamy pokrywkami.
zimą taki kęs może być używany jako przyprawa lub, jeśli chcesz, po prostu jedz z różnymi dodatkami.
szczególnie podoba mi się z sosem sojowym i ryżem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g