Giedlibrze-kurczak w śmietanie po kabardyjsku
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
wymieszaj przyprawę do kurczaka, sól, pieprz.
udka z kurczaka doprawić, smażyć na maśle z obu stron na złoty kolor.
po przeniesieniu kawałków kurczaka na patelnię.
drobno posiekaj cebulę, a następnie usmaż na patelni tej samej, na której wcześniej był kurczak.
cebulę posyp mąką, wymieszaj, dodaj bulion.
gdy sos zgęstnieje, dodaj śmietanę, pietruszkę, sól.
wlać sos. Dodaj paprykę, gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż będzie miękka.
dodaj czosnek pięć minut przed ugotowaniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g