Dolma Lazy
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
ugotuj ryż do połowy ugotowany, ostudź.
posiekaj cebulę mikserem.
dodaj ryż, cebulę, pieprz, sól do mięsa mielonego.
liście winogron zalać wrzącą wodą przez 1 minutę, a następnie szybko schłodzić pod bieżącą zimną wodą.
połóż warstwę liści winogron na dnie formy.
rozsmaruj mięso mielone na liściach.
przykryj warstwą liści winogron.
zrób kolejną warstwę w ten sam sposób.
zalej dolmę osoloną wodą i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.
Przenieś leniwą dolmę na talerz.
podawać z jednym z sosów: kefir czosnkowy, śmietana czosnkowa, majonez czosnkowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Liście winogron - 0 kcal/100g