skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ryż z rodzynkami to świetne danie na śniadanie lub kolację. Okazuje się umiarkowanie słodki, ma doskonały aromat i smak. To kulinarny przepis na kuchnię indyjską. Aby jedzenie było Super Duper, najlepiej dodać wszystkie wymienione przyprawy do ryżu. Laska cynamonu powinna mieć dwa centymetry długości, nie więcej.
kilka razy dokładnie spłucz ryż pod bieżącą wodą(wystarczy pięć razy). Następnie włóż go do rondla, napełnij wodą i odstaw na dwadzieścia minut. Po spuszczeniu wody i wrzuceniu ryżu do durszlaka lub sita.
weź dużą patelnię, rozpuść w niej masło, włóż orzechy nerkowca (możesz wziąć migdały) i smaż je, mieszając, na złoty kolor. Przenosimy orzechy na serwetkę, aby nadmiar oleju zniknął. I wysyłamy rodzynki do smażenia na patelni. Smażyć rodzynki przez około dwie minuty, ciągle je mieszając. Następnie dodaj liść laurowy, kardamon, cynamon i goździki do rodzynek. Smażyć na małym ogniu przez około pięć minut. Następnie dodaj posiekaną cebulę. Gdy cebula jest usmażona, włóż ryż na patelnię. Smażyć, mieszając, przez około dwie do trzech minut. Wlej wodę, sól. Gdy woda się zagotuje, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Patelnia powinna stać na ogniu przez 20 minut. Teraz dodaj orzechy do ryżu i pozostaw na pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal / 100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal / 100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g