ryż z rodzynkami

dietetyczne, ale smaczne danie na początek dnia!
Elena ElenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 16 % 6 g
węglowodany 76 % 28 g
172 kcal
IG: 7 / 93 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

ryż z rodzynkami to świetne danie na śniadanie lub kolację. Okazuje się umiarkowanie słodki, ma doskonały aromat i smak. To kulinarny przepis na kuchnię indyjską. Aby jedzenie było Super Duper, najlepiej dodać wszystkie wymienione przyprawy do ryżu. Laska cynamonu powinna mieć dwa centymetry długości, nie więcej.
kilka razy dokładnie spłucz ryż pod bieżącą wodą(wystarczy pięć razy). Następnie włóż go do rondla, napełnij wodą i odstaw na dwadzieścia minut. Po spuszczeniu wody i wrzuceniu ryżu do durszlaka lub sita.
weź dużą patelnię, rozpuść w niej masło, włóż orzechy nerkowca (możesz wziąć migdały) i smaż je, mieszając, na złoty kolor. Przenosimy orzechy na serwetkę, aby nadmiar oleju zniknął. I wysyłamy rodzynki do smażenia na patelni. Smażyć rodzynki przez około dwie minuty, ciągle je mieszając. Następnie dodaj liść laurowy, kardamon, cynamon i goździki do rodzynek. Smażyć na małym ogniu przez około pięć minut. Następnie dodaj posiekaną cebulę. Gdy cebula jest usmażona, włóż ryż na patelnię. Smażyć, mieszając, przez około dwie do trzech minut. Wlej wodę, sól. Gdy woda się zagotuje, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Patelnia powinna stać na ogniu przez 20 minut. Teraz dodaj orzechy do ryżu i pozostaw na pół godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal / 100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal / 100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy