Bigus z mięsem i kiełbasą

pyszne, satysfakcjonujące danie, świetne połączenie kapusty i mięsa! Jeśli w kuchni polskiej jest danie zwane bigosem, to w kuchni rosyjskiej od dawna pojawił się pełnoprawny zamiennik, zwany "bigusem". Bigus to nasza odpowiedź na Polske, jeśli chodzi o kuchnię narodową. Używam tego przepisu kulinarnego od dawna-Bigus ze świeżej kapusty.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 29 % 7 g
162 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

pokrój świeżą wieprzowinę na małe kawałki. Bierzemy odpowiednią patelnię z grubym dnem, wlewamy do niej olej roślinny, podgrzewamy. Dodaj wieprzowinę. Gdy płyn z wieprzowiny prawie wyparuje, włóż drobno posiekaną cebulę do rondla, wszystko posolić. Po trzech minutach włóż startą marchewkę. Smażyć prawie do miękkości. Następnie dodaj posiekaną drobno wędzoną kiełbasę i gotowane na parze suszone śliwki. Nadal smażyć i mieszać. Posiekaj kapustę pięknie i cienko. Włóż go do rondla, wymieszaj. Dodaj około pół litra wody, sól do smaku. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie w połowie gotowa. Następnie dodaj keczup i wszystkie przyprawy. Na koniec włóż drobno posiekany koperek do bigusa.
takie jedzenie dobrze komponuje się ze śmietaną – do każdego talerza można dodać jedną łyżeczkę kwaśnej śmietany.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy