skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pokrój świeżą wieprzowinę na małe kawałki. Bierzemy odpowiednią patelnię z grubym dnem, wlewamy do niej olej roślinny, podgrzewamy. Dodaj wieprzowinę. Gdy płyn z wieprzowiny prawie wyparuje, włóż drobno posiekaną cebulę do rondla, wszystko posolić. Po trzech minutach włóż startą marchewkę. Smażyć prawie do miękkości. Następnie dodaj posiekaną drobno wędzoną kiełbasę i gotowane na parze suszone śliwki. Nadal smażyć i mieszać. Posiekaj kapustę pięknie i cienko. Włóż go do rondla, wymieszaj. Dodaj około pół litra wody, sól do smaku. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż kapusta będzie w połowie gotowa. Następnie dodaj keczup i wszystkie przyprawy. Na koniec włóż drobno posiekany koperek do bigusa.
takie jedzenie dobrze komponuje się ze śmietaną – do każdego talerza można dodać jedną łyżeczkę kwaśnej śmietany.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g