gulasz z jagnięciny po irlandzku
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
Dawno, dawno temu w irlandzkich rodzinach chłopskich jedzenie gotowano w jednym garnku. Po prostu nie było innego naczynia. I chciałem dodać do Dania jak najwięcej mięsa i warzyw. Tak powstał przepis na irlandzki gulasz. A raczej nie jeden przepis, ale wiele przepisów, ponieważ nie ma ścisłej receptury na to danie. Jako jedną z opcji oferuję własną. Bardzo dobrze się okazuje.
najpierw zalej mięso zimną wodą i zagotuj. Jak tylko pojawi się piana, natychmiast wyjmij mięso. Odbywa się to tak, że gulasz nie pieni się później. Mięso zanurzamy w zimnej wodzie, gdzie schładzamy i myjemy.
w dużym rondlu rozpuść masło. Kładziemy dwie cienko pokrojone cebule, dwieście gramów ziemniaków, zmiażdżony czosnek. Smażyć przez kilka minut. Wszystkie zioła wkładamy do torby i wkładamy do rondla, tam też wkładamy mięso pokrojone w kostkę i wszystko zalewamy wodą. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny. Do tego czasu mięso powinno być w połowie ugotowane, a ziemniaki lekko ugotowane, dzięki czemu bulion stanie się gęsty i nie przezroczysty. Dodaj marchewki pokrojone w kostkę i gotuj przez kolejne dziesięć minut. Następnie włóż pozostałe ziemniaki i posiekane łodygi selera. Gotujemy to wszystko przez około dwadzieścia minut. W ostatniej chwili wkładamy kapustę i gotujemy jeszcze trochę, aż kapusta będzie gotowa. Wyjmujemy torbę z przyprawami, solą i pieprzem.
najpierw zalej mięso zimną wodą i zagotuj. Jak tylko pojawi się piana, natychmiast wyjmij mięso. Odbywa się to tak, że gulasz nie pieni się później. Mięso zanurzamy w zimnej wodzie, gdzie schładzamy i myjemy.
w dużym rondlu rozpuść masło. Kładziemy dwie cienko pokrojone cebule, dwieście gramów ziemniaków, zmiażdżony czosnek. Smażyć przez kilka minut. Wszystkie zioła wkładamy do torby i wkładamy do rondla, tam też wkładamy mięso pokrojone w kostkę i wszystko zalewamy wodą. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny. Do tego czasu mięso powinno być w połowie ugotowane, a ziemniaki lekko ugotowane, dzięki czemu bulion stanie się gęsty i nie przezroczysty. Dodaj marchewki pokrojone w kostkę i gotuj przez kolejne dziesięć minut. Następnie włóż pozostałe ziemniaki i posiekane łodygi selera. Gotujemy to wszystko przez około dwadzieścia minut. W ostatniej chwili wkładamy kapustę i gotujemy jeszcze trochę, aż kapusta będzie gotowa. Wyjmujemy torbę z przyprawami, solą i pieprzem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g