gulasz z jagnięciny po irlandzku

rozkoszuj się subtelnym i wyrafinowanym smakiem!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 38 % 5 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min
Dawno, dawno temu w irlandzkich rodzinach chłopskich jedzenie gotowano w jednym garnku. Po prostu nie było innego naczynia. I chciałem dodać do Dania jak najwięcej mięsa i warzyw. Tak powstał przepis na irlandzki gulasz. A raczej nie jeden przepis, ale wiele przepisów, ponieważ nie ma ścisłej receptury na to danie. Jako jedną z opcji oferuję własną. Bardzo dobrze się okazuje.
najpierw zalej mięso zimną wodą i zagotuj. Jak tylko pojawi się piana, natychmiast wyjmij mięso. Odbywa się to tak, że gulasz nie pieni się później. Mięso zanurzamy w zimnej wodzie, gdzie schładzamy i myjemy.
w dużym rondlu rozpuść masło. Kładziemy dwie cienko pokrojone cebule, dwieście gramów ziemniaków, zmiażdżony czosnek. Smażyć przez kilka minut. Wszystkie zioła wkładamy do torby i wkładamy do rondla, tam też wkładamy mięso pokrojone w kostkę i wszystko zalewamy wodą. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny. Do tego czasu mięso powinno być w połowie ugotowane, a ziemniaki lekko ugotowane, dzięki czemu bulion stanie się gęsty i nie przezroczysty. Dodaj marchewki pokrojone w kostkę i gotuj przez kolejne dziesięć minut. Następnie włóż pozostałe ziemniaki i posiekane łodygi selera. Gotujemy to wszystko przez około dwadzieścia minut. W ostatniej chwili wkładamy kapustę i gotujemy jeszcze trochę, aż kapusta będzie gotowa. Wyjmujemy torbę z przyprawami, solą i pieprzem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy