skład / składniki
gotowanie krok po kroku
uwielbiam gotować jedzenie z grzybów: pieczarki, kurki, boczniaki, grzyby miodowe. Przygotowuję różnorodne zupy, przystawki i dania główne. Jednym z ulubionych dań są grzyby w sosie śmietanowym. To właśnie o tym przepisie kulinarnym zostanie omówione dalej. Przygotowujemy te grzyby, biorąc na przykład pieczarki, myjemy je, obieramy i smażymy na oleju na patelni. Teraz obieramy i kroimy cebulę w cienkie półpierścienie, rozprowadzamy na grzybach, solimy, nadal smażymy. Następnie bierzemy mały rondel, podgrzewamy w nim masło. Następnie włóż do niego przesianą mąkę, dobrze wymieszaj i smaż trochę. Następnie wlej bulion lub wodę do rondla, wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz wlej grzyby tym sosem, sól, dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj przyprawy po kilku lub trzech minutach przenieś do naczynia i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g