pilaw azerbejdżański
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
pilaw azerbejdżański różni się od wszystkich innych potraw tego typu tym, że ryż jest podawany osobno. Oznacza to, że jeśli przepis kulinarny zawiera jakiekolwiek składniki: warzywa lub mięso-wszystkie podawane są oddzielnie od gotowanego ryżu. Teraz powiem Ci, jak przygotować tradycyjny pilaw kuchni azerbejdżańskiej ze świeżej jagnięciny.
najpierw gotujemy ryż w osolonej wodzie, spuszczamy wodę przez durszlak i spłukujemy wodą. Nasz ryż powinien być na wpół ugotowany. Następnie kroimy jagnięcinę na małe kawałki, niech będą w nich kości, jest jeszcze lepiej. Teraz włóż masło na patelnię i usmaż mięso na złoty kolor. Następnie przenosimy go do kotła. Dodaj tutaj: drobno posiekaną cebulę, śliwkę wiśniową (bez pestek), sok z granatów, rodzynki, a także wlej pół szklanki wrzącej wody. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.
w tym czasie robimy kazmag. Aby to zrobić, ubij jajko trzepaczką, wlej olej roślinny i wodę. Dodaj mąkę i zagniataj dość strome ciasto. Po rozwałkowaniu cienko na płaskiej powierzchni. Kładziemy powstałą warstwę na dnie i bokach Kozaka. Na wierzch kładziemy większość gotowanego ryżu zmieszanego z roztopionym masłem (1 łyżka). Wyrównujemy warstwę i dodajemy cały ryż, na który rozprowadzamy kolejną łyżkę roztopionego masła. Stawiamy na wolnym ogniu, zamykamy pokrywką i trzymamy przez trzydzieści minut. Bierzemy szafran, mieszamy z łyżką wrzącej wody i wkładamy łyżkę masła. Tą mieszanką barwimy połowę ugotowanego ryżu-otrzymamy piękny żółty kolor. W naczyniu na przemian układamy biały i żółty ryż w paski. W innym naczyniu kładziemy jagnięcinę, a nasze jedzenie jest gotowe.
najpierw gotujemy ryż w osolonej wodzie, spuszczamy wodę przez durszlak i spłukujemy wodą. Nasz ryż powinien być na wpół ugotowany. Następnie kroimy jagnięcinę na małe kawałki, niech będą w nich kości, jest jeszcze lepiej. Teraz włóż masło na patelnię i usmaż mięso na złoty kolor. Następnie przenosimy go do kotła. Dodaj tutaj: drobno posiekaną cebulę, śliwkę wiśniową (bez pestek), sok z granatów, rodzynki, a także wlej pół szklanki wrzącej wody. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.
w tym czasie robimy kazmag. Aby to zrobić, ubij jajko trzepaczką, wlej olej roślinny i wodę. Dodaj mąkę i zagniataj dość strome ciasto. Po rozwałkowaniu cienko na płaskiej powierzchni. Kładziemy powstałą warstwę na dnie i bokach Kozaka. Na wierzch kładziemy większość gotowanego ryżu zmieszanego z roztopionym masłem (1 łyżka). Wyrównujemy warstwę i dodajemy cały ryż, na który rozprowadzamy kolejną łyżkę roztopionego masła. Stawiamy na wolnym ogniu, zamykamy pokrywką i trzymamy przez trzydzieści minut. Bierzemy szafran, mieszamy z łyżką wrzącej wody i wkładamy łyżkę masła. Tą mieszanką barwimy połowę ugotowanego ryżu-otrzymamy piękny żółty kolor. W naczyniu na przemian układamy biały i żółty ryż w paski. W innym naczyniu kładziemy jagnięcinę, a nasze jedzenie jest gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Śliwka - 27 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g