pilaw azerbejdżański

Zachwyć swoją rodzinę kolejnym kulinarnym arcydziełem!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 66 % 19 g
131 kcal
IG: 32 / 53 / 16

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min
pilaw azerbejdżański różni się od wszystkich innych potraw tego typu tym, że ryż jest podawany osobno. Oznacza to, że jeśli przepis kulinarny zawiera jakiekolwiek składniki: warzywa lub mięso-wszystkie podawane są oddzielnie od gotowanego ryżu. Teraz powiem Ci, jak przygotować tradycyjny pilaw kuchni azerbejdżańskiej ze świeżej jagnięciny.
najpierw gotujemy ryż w osolonej wodzie, spuszczamy wodę przez durszlak i spłukujemy wodą. Nasz ryż powinien być na wpół ugotowany. Następnie kroimy jagnięcinę na małe kawałki, niech będą w nich kości, jest jeszcze lepiej. Teraz włóż masło na patelnię i usmaż mięso na złoty kolor. Następnie przenosimy go do kotła. Dodaj tutaj: drobno posiekaną cebulę, śliwkę wiśniową (bez pestek), sok z granatów, rodzynki, a także wlej pół szklanki wrzącej wody. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.
w tym czasie robimy kazmag. Aby to zrobić, ubij jajko trzepaczką, wlej olej roślinny i wodę. Dodaj mąkę i zagniataj dość strome ciasto. Po rozwałkowaniu cienko na płaskiej powierzchni. Kładziemy powstałą warstwę na dnie i bokach Kozaka. Na wierzch kładziemy większość gotowanego ryżu zmieszanego z roztopionym masłem (1 łyżka). Wyrównujemy warstwę i dodajemy cały ryż, na który rozprowadzamy kolejną łyżkę roztopionego masła. Stawiamy na wolnym ogniu, zamykamy pokrywką i trzymamy przez trzydzieści minut. Bierzemy szafran, mieszamy z łyżką wrzącej wody i wkładamy łyżkę masła. Tą mieszanką barwimy połowę ugotowanego ryżu-otrzymamy piękny żółty kolor. W naczyniu na przemian układamy biały i żółty ryż w paski. W innym naczyniu kładziemy jagnięcinę, a nasze jedzenie jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Śliwka - 27   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy