Sałatka kalafiorowa z groszkiem i marchewką

pyszna i pożywna sałatka powinna znaleźć się w Twoim rodzinnym menu!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 46 % 6 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zalej kapustę wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj groszek z marchewką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dusić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Niech ostygnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tankowanie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dopraw warzywa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
istnieje wiele przepisów kulinarnych na różnorodne sałatki, które pozwalają nieustannie zaskakiwać bliskich i przyjaciół nowymi ciekawymi kombinacjami produktów. Najczęściej przygotowuję ten posiłek z warzyw, owoców i produktów mlecznych, ponieważ w moim otoczeniu jest wiele osób siedzących na różnego rodzaju dietach lub wegetarianach. Jedną z moich ulubionych sałatek jest sałatka kalafiorowa z groszkiem i marchewką. Zacznijmy więc gotować. Na początek myjemy kalafior. Dzielimy go na małe kwiatostany o wielkości 1-2 cm, wkładamy do rondla, napełniamy kubkiem wody. Teraz dodaj tutaj pół szklanki mleka, sól do smaku, gałkę muszkatołową i przyprawy. Pozwól całej tej mieszance zagotować się i po około 10-15 minutach włóż wstępnie rozmrożony groszek i marchewkę do kstrylu. Kontynuujemy gotowanie naszych warzyw przez kolejne 8 minut. Następnie wyłącz ogień i pozwól zawartości patelni ostygnąć.
teraz doprawiamy warzywa startą cebulą, posiekaną zieloną cebulą, odrobiną octu, jogurtem i majonezem. Dodaj pieprz, sól i cukier do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal / 100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal / 100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy