skład / składniki
metoda gotowania
bogaty i ostry sos z kuchni tatarskiej korzystnie podkreśli doskonały smak każdego rodzaju mięsa, a jednocześnie ten przepis kulinarny jest dość ekonomiczny i łatwy do przygotowania. Obierz marchewki (najlepiej weź czerwoną) i pokrój w cienkie plasterki, obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Następnie włóż wszystkie te składniki do rondla, zalej bulionem z kurczaka i rozpal na wolnym ogniu. Gdy tylko nasza masa się zagotuje, dodaj sól, mielony pieprz i ziarna pieprzu do smaku. Następnie gotuj, ciągle mieszając przez chwilę. A pięć minut przed gotowaniem sosu warzywnego w stylu tatarskim wkładamy do naszego sosu liść laurowy i roztopione masło.
ten pikantny, ale dość ostry sos można podawać z dowolnym jedzeniem. Może to być grillowany drób z dodatkiem ziemniaków lub mięso w stylu Kairskim. Wszystko zależy od Twojego gustu i dyskrecji. Przed podaniem możesz dodać do sosu posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g