sos warzywny po tatarsku

Wspaniały dodatek do dań mięsnych! .
TajasikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 2 g
tłuszcze 33 % 1 g
węglowodany 0 % 0 g
16 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

bogaty i ostry sos z kuchni tatarskiej korzystnie podkreśli doskonały smak każdego rodzaju mięsa, a jednocześnie ten przepis kulinarny jest dość ekonomiczny i łatwy do przygotowania. Obierz marchewki (najlepiej weź czerwoną) i pokrój w cienkie plasterki, obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Następnie włóż wszystkie te składniki do rondla, zalej bulionem z kurczaka i rozpal na wolnym ogniu. Gdy tylko nasza masa się zagotuje, dodaj sól, mielony pieprz i ziarna pieprzu do smaku. Następnie gotuj, ciągle mieszając przez chwilę. A pięć minut przed gotowaniem sosu warzywnego w stylu tatarskim wkładamy do naszego sosu liść laurowy i roztopione masło.
ten pikantny, ale dość ostry sos można podawać z dowolnym jedzeniem. Może to być grillowany drób z dodatkiem ziemniaków lub mięso w stylu Kairskim. Wszystko zależy od Twojego gustu i dyskrecji. Przed podaniem możesz dodać do sosu posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy