tajska wieprzowina z grejpfrutem

pachnące soczyste plastry wieprzowiny o cudownym pikantnym smaku!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 41 % 9 g
124 kcal
IG: 56 / 11 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

rozgrzewam olej roślinny na bardzo dużej patelni, a następnie kroję wieprzowinę w plastry jak na kotlety i smażymy z obu stron do lekkiego rumienia, po czym robię mały ogień. Ostrożnie obieram ostrą paprykę z nasion, drobno siekam czosnek i cebulę, a wszystko to dodaję do wieprzowiny i smażymy przez kolejną minutę. Wyłączam ogień płytek, a następnie dodaję wodę, sok wyciśnięty z cytryny, miód i sos sojowy. Grejpfruty obieram ze skórki i białej folii, rozkładam na plasterki, z których każdy przecinam na pół. Teraz ponownie biorę mięso: kroję je na bardzo cienkie talerze i ponownie wkładam na patelnię wraz z drobno posiekaną miętą i grepfruitami. Jeśli jest kiwi, dodaję posiekaną miąższ kilku małych owoców, jeśli nie, smak jedzenia również nie ucierpi. Wszystko to mieszam i przechodzę do serwowania tego arcydzieła kuchni tajskiej na stole. Na ogromnej tacy układam liście sałaty , na wierzchu mięso i wszystko, z czym się miesza. Posyp posiekane orzeszki ziemne na małe kawałki i połóż tylko kilka gałązek mięty na wierzchu. Nie tylko smaczne, ale także piękne. Po raz pierwszy zobaczyłem kulinarny przepis na miodową wieprzowinę z grejpfrutem po tajsku w czasopiśmie podróżniczym i rekreacyjnym, ale ugotowałem go nieco później, gdy pojawiła się chęć spróbowania czegoś egzotycznego. Koneserzy kuchni azjatyckiej będą zachwyceni słodko-kwaśną delikatną wieprzowiną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Grejpfrut - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy