Kuyrdak z nerkami, wątrobą wołową i sercem

Kuchnia kazachska nie przestanie zachwycać doskonałymi przepisami na mięso!
ulia-ufAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 57 % 20 g
węglowodany 14 % 5 g
241 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

podstawą kuchni kazachskiej są dania mięsne. Najczęściej do jedzenia używa się jagnięciny. Kuyrdak jest przygotowywany z podrobów mięsnych. Słowo " kuurdak "lub" kavurdak "(pochodzenia tureckiego) ma związek z rosyjskim" kawardak " - tak w Rosji nazywano potrawy (kroszewa) przygotowane z różnych pozostałości. Ten przepis kulinarny tradycyjnie zawiera lekkość, ale proponuję prostszą opcję. Czasami, w nowoczesnej wersji przepisu, do Navar dodaje się marchewki, ziemniaki i dynię.
lepiej gotować danie w kotle lub głębokiej, grubościennej patelni. Opłucz wszystkie podroby, osusz, pokrój w kostkę. Smalec z ogona lub tłusta jagnięcina, również pokrojona w kostkę, smażymy, aż tłuszcz się rozpuści. Jeśli zdecydujesz się gotować z lekkim, to jest on umieszczany jako pierwszy. Następnie dodaj serce, nerki i po piętnastu minutach wątrobę i posiekaną cebulę. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gdy wszystko jest smażone, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Cuyrdak podaje się w głębokiej misce, posypanej drobno posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Nerki cielęce - 86   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Serce baranie - 82   kcal/100g
  • Serce wołowe - 96   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy